BiH

Vučićev savjetnik: Srpska mora biti sačuvana

Vučićev savjetnik: Srpska mora biti sačuvana
Vučićev savjetnik: Srpska mora biti sačuvana

BEOGRAD - Savjetnik premijera Srbije za regionalnu saradnju Vladimir Božović izjavio je da je Republika Srpska najveća pobjeda srpskog naroda nakon Prvog svjetskog rata i da Srpska i Srbi unutar BiH traže samo onoliko prava koliko im pripada i da za to imaju podršku Beograda.

"Republika Srpska mora biti sačuvana. Mora biti mudro vođen njen dalji razvoj, napredak u okviru BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bilo kakvo nepoštovanje Srba i Republike Srpske nije dobro. Srbija će se tome suprotstaviti na način kako je predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom, čiji je Srbija garant", rekao je Božović.

On je istakao da Srbi u BiH traže samo onoliko prava koliko im pripada.

"Srbi u BiH traže samo onoliko prava koliko im pripada, ni manje ni više. Srbija će ih u tome podržati", poručio je Božović za Srnu.

On je istakao da je saradnja sa BiH i razvijanje najboljih mogućih odnosa i sa Sarajevom i sa Banjalukom kroz Sporazum o specijalnim paralelnim vezama jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Beograda.

Božović je dodao da mora postojati nacionalni i državni konsenzus kako učiniti da Srbi sačuvaju svoj nacionalni, kulturni i duhovni identitet, ma gdje se nalazili.

Prema njegovim riječima, značajnu ulogu u procesu očuvanja nacionalnog identiteta i odbrane prava srpskog naroda mogu imati mediji, kako bi izbjegli zamku da i u novom vremenu budu proglašeni za neke agresore, uzurpatore, za "one koji traže više prava nego što im pripada", kao što je to bio slučaj u vrijeme raspada Jugoslavije i na Kosmetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije