BiH

Vučurević zvanično odbio mandat u Narodnoj skupštini

Vučurević zvanično odbio mandat u Narodnoj skupštini
Vučurević zvanično odbio mandat u Narodnoj skupštini

SARAJEVO - Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević zvanično je odbio mandat narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske koji je osvojio na opštim izborima kako kandidat PDP-a u Izbornoj jedinici devet.

Konstatujući Vučurevićevo odbijanje Centralna izborna komisija /CIK/ BiH danas je na sjednici u Sarajevu mandat dodijelila sljedećem kvalifikovanom kandidatu PDP-a Zoranu Pologošu.

CIK je konstatovao i odbijanje osvojenih mandata u više kantonalnih skupština i upražnjena mjesta popunio prvim kvalifikovanim kandidatom sa te izborne liste.

U Skupštini Srednjobosanskog kantona mandate su odbili Tahir Lendo i Sedžad Milanović iz SDA, te Nikola Grubešić iz koalicije koju predvodi HDZ BiH, pa je CIK njihove mandate dodijelio sljedećim kvalifikovanim kandidatima Elvedinu Mušanoviću, Emiru Ganiću i Suzani Krišto.

Mandat u Skupštini Zapadnohercegovačkog kantona odbili su Bojana Bukmir iz Narodne stranke "Radom za boljitak", čiji je mandat dodijeljen Žarku Karačiću, i Stanko Primorac, kandidat HSP BiH – DSI, kojeg će odlukom CIK-a zamijeniti Viktor Kvesić.

CIK je prihvatio i pet odbijanja mandata u opštinskim vijećima.

Članovi CIK-a jednoglasni su u ocjeni da u Izbornom zakonu BiH treba isključiti mogućnost da se na izborima kandiduju lica koja su već na funkcijama, ocjenjujući da je riječ o manipulaciji glasačkim tijelom, jer u izbornoj kampanji koriste resurse koje nosi njihova funkcija, a potom, nakon što dobiju podršku glasača, odustaju od osvojenih mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije