BiH

Vukadinović: Jasna poruka koga Putin podržava

Vukadinović: Jasna poruka koga Putin podržava
Vukadinović: Jasna poruka koga Putin podržava

BEOGRAD - Susretom ruskog predsjednika Vladimira Putina sa rukovodstvom Republike Srpske odaslata je jasna poruka da Rusija i Putin podržavaju Srpsku i njeno aktuelno rukovodstvo, ocijenio je analitičar Đorđe Vukadinović.

On kaže da je očigledno da su dvočasovnim susretom ruskog predsjednika sa "šefom jednog balkanskog entiteta" Moskva i Putin htjeli da stave do znanja na koga računaju i koga podržavaju i u BiH, pa i u izbornoj utakmici.

Vukadinović, koji je urednik beogradskog časopisa "Nova srpska politička misao", u izjavi Srni ističe da su odmjerene diplomatske, ali jasne poruke i pohvale koje je Putin uputio predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i rukovodstvu Srpske sigurno primijećene i zapažene, ne samo u Sarajevu i Banjalucu, nego i u važnim zapadnim prestonicama.

"Na taj način su karte podeljenje u smislu ko iza koga stoji i ko koga podržava. Jasno je da takva podrška koju je u Moskvi dobio vrh Republike Srpske automatski znači i nezadovoljstvo tih važnih krugova u Berlinu, Briselu, Vašingtonu, ali verovatno te podrške Putina ne bi ni bilo da se nije znalo da je Zapad nezadovoljan Banjalukom i Dodikom", navodi Vukadinović.

Vjerovatno će, smatra Vukadinović, podrška političkim protivnicima aktuelnog vrha Srpske sada biti još veća sa tih drugih strana, ali na kraju će riječ imati građani Srpske i BiH, koji će, sabirući i oduzimajući pluseve i minuse, "prelomiti" u danu za glasanje.

Navodeći da Putinova podrška ove vrste vrhu i aktuelnoj vlasti u Srpskoj dosta znači, Vukadinović je rekao da bi bilo jako loše da se ta posjeta stavi samo u dnevno-politički kontekst i ko je koga podržao na izborima.

"Bitno je da je odaslata jasna poruka da Rusija i Vladimir Putin podržavaju Republiku Srpsku", rekao je Vukadinović, navodeći da Rusija sada iz svojih razloga, zbog ukrajinske krize, otvorenije nego ranije, stavlja do znanja na koga računa i koga podržava ne samo na izborima "u nekom entitetu neke BiH", nego i na Balkanu, i koga bi voljela da ima za svog saveznika.

On je naveo da u jeku ukrajinske krize i svjetskog ekonomskog rata koji je na pomolu, susret Putina sa šefom, ne jedne balkanske državice, nego entiteta jedne balkanske državice, kao i poruke koje su odaslate - pokazuju da taj sastanak ima širi značaj.

"Ne samo sada u BiH i Republici Srpskoj i ne samo iz predizbornih razloga, smisao tog susreta će biti široko analiziran i razmatran, jer je potpuno jasno da je reč o ne baš svakidašnjem događaju", rekao je Vukadinović.

On ističe da je Banjaluka jasnije od Beograda nedvosmisleno stala iza Moskve u ukrajinskoj krizi i oko Krima i da zauzvrat dobija rusku podršku, a da Beograd pokušava da "lavira i sjedi na dvije stolice", što nije perspektivno i izaziva određenu sumnju i u Moskvi i u Vašingtonu.

"Kad je reč o političkom duelu, onda je potpuno jasno na čijoj strani bi trebalo da bude naše srce. Jedino na taj način možete dobiti uzvratnu podršku Moskve i to je ono što Dodik i Banjaluka pokušavaju, uz rizik da se kola slome na njemu. Ali mislim da je to na neki način svakako iskrenije, a možda i isplatljivije", rekao je Vukadinović.

On ističe da zapadni partneri, zbog toga što se Beograd pravi "neutralan i nevješt", i dalje Srbiju posmatraju i doživljavaju kao "male Ruse" na Balkanu i isturenu jedinicu Rusije, čak i kada se najviše trudi da ide na Zapad.

"Onda je možda bolje da budemo ono što jesmo, nego da pokušavamo da se pravimo ono što nismo", zaključio je Vukadinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije