BiH

Vuksanović: RS ugrožena sa svih strana

Vuksanović: RS ugrožena sa svih strana
Vuksanović: RS ugrožena sa svih strana

BEOGRAD - Predsjednik Nacionalnog savjeta za kulturu Srbije Miro Vuksanović ocijenio je da je zajedništvo Srba izuzetno važno u očuvanju Republike Srpske, gnijezda Srba koje je ugroženo sa različitih strana.

Vuksanović, koji je dopisni član Srpske akademije nauka i umjetnosti /SANU/, istakao je da je u svakom istorijskom trenutku, a naročito sada, izuzetno važno ono što se nekada zvalo sabornost - okupljanje ljudi, naroda, nacije oko zajedničkih opštih interesa.

On je napomenuo da je izuzetno bitno da Srpska ima sa Srbijom svestrane, svakodnevne odnose, jer se samo tako može učiniti nešto za srpski narod.

"Mi odavde posmatramo Srpsku kao skup najboljih Srba u ovom trenutku, u tom smislu što se u neprirodnim uslovima bore za svoj opstanak. Ono što može čovek da poželi jeste da izbori u Republici Srpskoj budu miri, demokratski i da nakon toga zavlada jedinstvo na provođenju onoga što je glavno za Republiku Srpsku kao celinu", rekao je Vuksanović Srni.

Akademik Matija Bećković ocijenio je da bi Srbi bez zajedništva bili izloženi opasnosti da budu "poništeni jedan po jedan".

"Zajedništvo Srba je najvažnije. Zato što će nas u suprotnom poništiti jednog po jednog, a ako smo zajedno - onda ćemo se zajedno spasiti", rekao je Bećković Srni.

Episkop crnogorsko-primorski Amfilohije ocijenio je u izjavi za Srnu da je jedinstvo Srba u ovom trenutku jedino što je potrebno Republici Srpskoj.

"To je jedino na potrebu sada, na prvom mjestu jedinoj krštenoj srpskoj zemlji - a to je Republika Srpska, a onda, kroz nju i preko nje, jedino što je važno za Srbiju, Crnu Goru i sveukupan naš narod - jedinstvo, jedinstvo i opet jedinstvo. Da se Srbi slože, umnože i obože, kako bi rekao naš sveti vladika Nikolaj", poručio je vladika Amfilohije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije