BiH

Za 200 žrtava 200 ruža

Za 200 žrtava 200 ruža
Za 200 žrtava 200 ruža

KORIĆANSKE STIJENE - Bacanjem 200 ruža u ponor Korićanskih stijena danas je obilježena 22. godišnjica ubistva oko 200 prijedorskih Bošnjaka, koji su 1992. godine trebali da budu oslobođeni na razmjeni.

Obilježavanje godišnjice organizovali su Savez logoraša u BiH i Regionalni savez logoraša Banjaluka.

"Na mjestu pogubljenja pronađena su i identifikovana tijela samo četvorice ubijenih. Još se traga za 80 odsto skeletnih ostataka, jer je DNK analiza izvršena za 102 ubijena logoraša, ali samo na osnovu jedne kosti ili zuba koji je pronađen", kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

Dodao je da je za ovaj zločin dosad osuđeno deset ljudi, ali da oni sami nisu mogli izvršiti ubistvo 200 osoba. Smatra da se iza ovakvog zločina nalazi jako dobra organizacija i prije svega institucija.

"Političari moraju početi obraćati pažnju na organizirano izvršenje i prikrivanje zločina u BiH", kazao je Mešković.

Sabahudin Garibović, predsjednik Regionalnog saveza logoraša Banjaluka, jedan je od preživjelih logoraša.

"Ti ljudi su mislili da idu prema slobodi, a ne prema smrti. Tog dana sam bio s bratom u autobusu. Ponudili su nam da idemo na razmjenu, ali jednostavno nisam smio, jer sam imao osjećaj da slijedi nešto loše", kazao je Garibović.

Istakao je da žele postaviti spomen-ploču na stijene koja će podsjećati na zločin koji se dogodio na tom mjestu, ali da još nisu naišli na razumijevanje vlasti. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije