BiH

Za devet penzionisanih u MIP BiH isplaćeno 110.033 KM otpremnine

Za devet penzionisanih u MIP BiH isplaćeno 110.033 KM otpremnine
Za devet penzionisanih u MIP BiH isplaćeno 110.033 KM otpremnine

SARAJEVO – U Ministarstvu spoljnih poslova Bosne i Hercegovine od 2006. godine do danas penzionisano je devet izabranih i imenovanih lica, kojima je na ime otpremnine ukupno isplaćeno 110.033 KM iz budžeta.

Jedan od njih je nakon  nakon penzionisanja i uzimanja otpremnine, ponovo primljeni u stalni radni odnos u institucijama BiH.

Nerkez Arifhodžić, penzionisan je kao državni službenik 11. avgusta  2006. uz otpremninu od 3.628 KM. Odlukom Predsjedništva BiH nakon penzionisanja imenovan je za ambasadora u Italiji 1.jula 2012. godine . Na tom mjestu ostao je do 30. juna ove godine.

Najveće otpremnine dobila  su tri službenika Ministarstva spoljnih poslova BiH - Jakov Finci, Zlatko Dizdarević i Jasmina Pašalić.

Jakov Finci bio je ambasador BiH u Švajcarskoj, a penzionisan je uz otpremninu od 15.062 KM 29. februara 2012. godine.

Zlatko Dizdarević bio je ambasador BiH u Jordanu. Penzionisan je 23. januara 2012. godine uz otpremninu od 15.062 KM, a uz istu visinu otpremnine diplomatiju je napustila i bivši pomoćnik ministra u Sektoru za bilateralne poslove Jasmina Pašalić u julu 2010. godine.

Ambasador BiH u Libiji Ferhat Šeta u penziju je otišao 31. marta 2012. godine uz otpremninu od 14.978 KM, a ambasador BiH u Sofiji Jusuf  Pušina penzioner je postao godinu kasnije uz otpremninu od 14.374 KM.

Jadranka Kalmeta, ambasador BiH u Kraljevini Švedskoj, u penziju je otišla 1. juna ove godine uz  otpremninu od 13.545,72 KM, a  Senahid Bistrić, ambasador BiH u Kuvajtu nekoliko dana kasnije, 30. juna 2015., uz otpremninu od 14.348,88 KM.

Ibrahim Đikić nije imao toliko sreće jer se sa mjesta  ambasadora, šefa OEBS-ovog centra u Turkmenistanu penzionisan 2006. godine kada su otpremnine bile znatno niže pa je dobio 3.974 KM.

U dopuni odgovora na poslaničko pitanje, koje je poslaniku u Parlamentu BiH Mladenu Bosiću dostavio MIP, navodi se da MIP nema saznanja o eventualnom novom zasnivanju radnog odnosa lica koja su otišla u penziju uz otpremnine.

Ranije je Bosiću dostavljen odgovor da su 23 funkcionera koji su radila na rukovodećim pozicijama u državnim ministarstvima: ministri, zamjenici, pomoćnici i savjetnici ministara te sekretari ministarstava dobili skoro 346 hiljada KM na ime otpremnina za odlazak u penziju.

Kada se taj iznos sabere sa novim podacima o penzionisanim u MIP BiH, jasno je da je iz budžeta osam državnih ministarstava u periodu od 2006. godine do danas na ime otpremnina isplaćeno ukupno 456.033 KM.

Prema Zakonu o platama i naknadama u institucijama Bosne i Hercegovine, funkcioneri prilikom odlaska u penziju imaju pravo na otpremninu u iznosu šest svojih neto plata.

Najmanje trojica su nakon primljene otpremnine nastavili da rade na istom poslu ili u drugim institucijama.

Protiv jednog je vođen krivični postupak zbog zloupotrebe položaja u vrijeme primanja otpremnine, dok za jednog postoji sumnja da nije ni dolazio na posao na osnovu kojeg je ostvario pravo na otpremninu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije