BiH

Za direktora UIO BiH propisano manje iskustva nego za potčinjene

Za direktora UIO BiH propisano manje iskustva nego za potčinjene
Za direktora UIO BiH propisano manje iskustva nego za potčinjene

SARAJEVO, BANJALUKA - Izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Uprave za indirektno oporezivanje BiH, uslovi koje neko treba da ispunjava da bi postao šef odsjeka ili direktor biće praktično izjednačeni.

Naime, prema trenutno važećem Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji UIO, koji je usvojen 2013. godine, precizirani su uslovi za sve zaposlene u ovoj instituciji, pa je tako za direktora UIO potrebno 10 godina radnog iskustva, za pomoćnika osam, za načelnika odjeljenja takođe osam, šefa odsjeka pet godina kao i za stručnog savjetnika, dok je uslov za višeg stručnog saradnika tri godine radnog iskustva.

Međutim, dvije godine nakon primjene ovog pravilnika, Savjet ministara BiH odlučio je da izjednači kriterijume za direktore u svim institucijama i zaključkom ih zadužio da propišu da direktor može biti onaj koji ima pet godina radnog iskustva, od čega tri na rukovodećem položaju. Ovaj zaključak Savjeta ministara BiH odnosio se samo na direktore i njihove pomoćnike, ali ne i na niže pozicije, tako da će u velikom broju institucija direktori imati manje iskustva nego njihovi potčinjeni.

"Van pameti je izjednačavati direktora UIO i, recimo, stručnog savjetnika ili šefa odsjeka. Direktor rukovodi institucijom od preko 2.500 ljudi i prihodima od preko šest milijardi KM i to treba da budu najiskusniji kadrovi, a ne neko ko ima samo pet godina rada u struci", ispričao je "Nezavisnim" izvor iz Savjeta ministara BiH.

U UIO BiH kažu da su Pravilnik mijenjali po zahtjevu Savjeta ministara BiH i to samo dio koji je od njih tražen.

"Uprava za indirektno oporezivanje je proslijedila dopis Savjetu ministara BiH uz prijedlog izmjene Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji UIO, a u skladu sa zahtjevom da za direktora UIO i pomoćnike direktora budu izmijenjeni uslovi na 'pet godina rada u državnoj službi, od čega tri godine na rukovodećem položaju'. Mi smo, također, ovaj dopis proslijedili Upravnom odboru UIO i to iz razloga što u skladu sa zakonom, Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji UIO ne donosi Savjet ministara BiH, već Upravni odbor UIO", rekao je Ratko Kovačević, portparol UIO.

O izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organiziji UIO već danas će raspravljati UO UIO, a kako saznajemo, izmijenjeni pravilnik biće usvojen bez obzira na nelogičnosti da kandidati za direktora ili šefa odsjeka moraju imati iste uslove.

Podsjećanja radi, Savjet ministara BiH zadužio je sve institucije na nivou BiH da izmijene svoje pravilnike koji definišu izbor direktora i njihovih zamjenika, a u suštini radi se o spuštanju kriterijuma, kako bi, kako se saznaje, "stranački eksperti" mogli dobiti funkcije.

U Savjetu ministara BiH kažu da to nije tačno i da se ne radi o spuštanju kriterijuma već ujednačavanju s obzirom na to da je, kako je rekao Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, bilo čudnih kriterijuma koji su bili prilagođeni onima koji su u tom trenutku obavljali funkciju direktora.

Dosadašnji pravilnik

  • 10 godina radnog iskustva za direktora UIO
  • 8 za pomoćnika
  • 8 za načelnika odjeljenja
  • 5 za šefa odsjeka
  • 5 za stručnog savjetnika
  • 3 za višeg stručnog saradnika

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije