BiH

Za jačanje bankarskog sektora 56,6 miliona evra

Za jačanje bankarskog sektora 56,6 miliona evra
Foto: Foto: Srna | Za jačanje bankarskog sektora 56,6 miliona evra

SARAJEVO - Savjet ministara BiH utvrdio je danas Prijedlog osnova za zaključivanje sporazuma o zajmu između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj za projekat jačanja bankarskog sektora u vrijednosti 56,6 miliona evra.

Cilj projekta, koji se u jednakim procentima odnosi na Republiku Srpsku i Federaciju BiH, jeste jačanje bankarskog sektora, unapređivanjem kapaciteta za regulaciju, superviziju i restrukturisanje banaka i jačanje rukovođenja nad entitetskim razvojnim bankama, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Prijedlog osnova biće dostavljen Predsjedništvu BiH u dalju proceduru, a za potpisnika sporazuma predložen je ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda.

Savjet ministara BiH utvrdio je i Prijedlog za zaključivanje memoranduma o razumijevanju između Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore o saradnji u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Memorandumom su predviđene aktivnosti na unapređenju i proširenju saradnje nadležnih institucija BiH i Crne Gore u okviru procesa pristupanja EU, posebno radi stvaranja boljih uslova za razvoj bilateralne saradnje u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, razmjene iskustava u reformisanju ovog sektora i ostvarenju različitih naučnih i ekonomskih kontakata.

Prijedlog za zaključivanje memoranduma biće dostavljen Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru, a za potpisnika je predložen resorni ministar Mirko Šarović.

Na današnjoj sjednici u Sarajevu utvrđen je i Prijedlog za zaključivanje sporazuma o projektu tehničke saradnje "Jačanje kapaciteta za upravljanje i smanjenje rizika od katastrofa i uvođenje praksi prilagođavanja klimatskim promjenama u sektoru poljoprivrede na zapadnom Balkanu".

Usvojen je i izvještaj Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH o realizaciji Okvirne strategije za sprovođenje Konvencije o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici /Istanbulska konvencija/ u BiH /2015-2018. godina/, za period od jula 2015. do decembra 2016. godine.

BiH je u ovom periodu ostvarila napredak u postizanju većine ciljeva i mjera. Poboljšanje je evidentirano u donošenju rodno-osjetljivih politika u svim sektorima, čime se postavljaju temelji uspješnije prevencije nasilja i napretka kada je riječ o ravnopravnosti polova u BiH.

Savjet ministara BiH razmotrio je i usvojio izvještaj o međunarodnoj pomoći za sektor poljoprivrede, prehrane i ruralnog razvoja za prošlu godinu u BiH, koji je pripremilo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a u kojem se navodi da se u tom sektoru i dalje osjećaju posljedice nedostatka donatorskih sredstava, posebno onih iz EU.

Izvještaj sadrži podatke koji omogućavaju zainteresovanim stranama bolji uvid u aktivnosti institucija u BiH i aktivnosti međunarodnih donatora, a cilj je da pomogne u identifikovanju potreba poljoprivrednog sektora u ostvarivanju planiranih sektorskih ciljeva.

Cilj je i da pomogne potencijalnim donatorima u kreiranju njihovih planova i definisanju prioriteta za podršku i ulaganja u sektor poljoprivrede, prehrane, šumarstva i ruralnog razvoja u skladu sa strateškim prioritetima u BiH.

Savjet ministara BiH utvrdio je Prijedlog osnova za pristupanje BiH izmjenama i dopunama Kodeksa Konvencije o radu na moru, Međunarodne organizacije rada, a utvrđen je i Plan prijema kadeta u policijske agencije na nivou BiH. 

Usaglašene zakonske odredbe za izbor policijskih službenika

Savjet ministara BiH utvrdio je danas Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o nezavisnim i nadzornim tijelima policijske strukture BiH kojim se detaljnije pojašnjava izbor policijskih službenika u Odbor za žalbe policijskih službenika.

Razlog za donošenje ovog zakona je uočena neusaglašenost zakonskih odredaba koje propisuju izbor policijskih službenika u sastav Odbora za žalbe policijskih službenika, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH.

Utvrđenim Prijedlogom zakona definisano je da svako policijsko tijelo BiH koje ima status upravne organizacije predlaže ministru bezbjednosti BiH po dva policijska službenika za članove Odbora za žalbe, od kojih će ministar predložiti četiri policijska službenika Savjetu ministara BiH na izbor i imenovanje.

Prilikom predlaganja članova Odbora za žalbe vodiće se računa o ravnomjernoj zastupljenosti polova.

Ministarstvo bezbjednosti BiH uputiće Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po osnovnoj zakonodavnoj proceduri.

Savjet ministara BiH primio je na znanje Informaciju o realizaciji dokumenta "Pregled odbrane" i zadužio Ministarstvo odbrane BiH da nastavi aktivnosti u vezi sa implementacijom ovog dokumenta, prema utvrđenoj planskoj dinamici.

Plan implementacije dokumenta "Pregled odbrane" predviđa dvije faze. Faza 1 - Priprema za implementaciju Plana odnosi se na period od 1. mart do 30. novembra ove godine, a faza 2 - Implementacija plana na period nakon aktiviranja Akcionog plana za članstvo u NATO-u /MAP/.

Ključne aktivnosti faze 1 obuhvataju izradu Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva odbrane BiH, izradu Studije razvoja svih perspektivnih lokacija u skladu sa novom organizacijom i razmještajem Oružanih snaga BiH, te odobrenje knjiga lične i materijalne formacije Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, komandi i jedinica Oružanih snaga.

U toku je sprovođenje faze 1 koja se, uz početno kašnjenje zbog potrebe iznalaženja optimalnog rješenja za definisanje prijedloga ličnih i materijalnih formacija Oružanih snaga BiH, realizuje u okviru utvrđene planske dinamike i ne očekuje se prekoračenje planiranih krajnjih termina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije