BiH

Za novu opremu 16 miliona KM

Za novu opremu 16 miliona KM
Za novu opremu 16 miliona KM

BANJALUKA - Državna kompanija "Elektroprenos BiH" nedavno je raspisala nekoliko tendera za nabavku opreme za revitalizaciju elektromreže širom BiH, za koju će biti izdvojeno oko 16 miliona KM.

Prema riječima Cvjetka Žepinića, izvršnog direktora za rad i održavanje sistema, ovo je samo dio od ukupno 262 miliona KM, koliko je "Elektroprenosu" odobreno u 2014. godini za investiranje u operativni sistem i rad preduzeća.

"Sve su to prenesena sredstva iz 2006. godine. Ovi tenderi su i bili planirani u 2006. i 2007. godini, ali nisu realizovani zbog blokada rada kompanije", kaže Žepinić.

Naime, nakon višegodišnje potpune blokade rada "Elektroprenosa", kojoj je uveliko kumovala i politika, novi tenderi su dokaz da je kompanija nakon dogovora entitetskih premijera Željke Cvijanović i Nermina Nikšića te pod novom upravom počela funkcionirati.

Tako se uskoro očekuje kupovina trasformatora, raznih prekidača i slično, što je dio plana investiranja u novu opremu.

"Konkretno, riječ je o ugradnji novih i rekonstrukciji postojećih trafo-stanica i dalekovoda, uglavnom 110 kilovoltnih. Ugradnju nove opreme očekujemo najkasnije do kraja godine", ističe Žepinić.

Osim ovoga, "Elektroprenos BiH" se planira i značajno kadrovski ojačati. U vezi s tim raspisani su i javni natječaji za prijem novih uposlenika.

"U toku su konkursi za prijem 90 radnika raznih profila i sa srednjom i sa visokom stručnom spremom. Konkursi su planirani za prijem u radni odnos na prostoru cijele BiH, dakle, za sva četiri operativna područja 'Elektroprenosa'", navodi Žepinić.

Riječ je o 10 konkursa za operativna područja Banjaluka, Sarajevo, Mostar i Tuzla.

"Elektroprenos BiH" je iskazao potrebu za inženjerima, pravnicima, ekonomistima, ali i monterima, građevinskim tehničarima, bravarima i drugim zanimanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije