BiH

Za plate i naknade zaposlenih u Tužilaštvu BiH 81 dsto budžeta

Za plate i naknade zaposlenih u Tužilaštvu BiH 81 dsto budžeta
Foto: Ilustracija | Za plate i naknade zaposlenih u Tužilaštvu BiH 81 dsto budžeta

SARAJEVO - Na ime bruto plaća i naknada za 234 uposlenika Tužilaštva Bosne i Hercegovine u 2016. godini isplaćen je oko 10,91 milion KM, od ukupno realizovanih 13,44 miliona, ili 81 posto!

Navedeno je ovo u izvještaju Ureda za reviziju institucija BiH o poslovanju krovne tužilačke institucije u državi u 2016. godini.

Revizori ističu da su sistematizacijom u Tužilaštvu BiH predviđena 383 radna mjesta, no tokom godine je bilo 234 zaposlenih, koji su na vlastita primanja potrošili čak 81 posto ukupnog budžeta.

S tim u vezi ne čudi ni konstatacija revizora o tome da je Tužilaštvo BiH i tokom 2016. nastavilo provoditi praksu zapošljavanja "preko veze" (na duže određeno vrijeme bez raspisivanja javnog konkursa), što je jedan od razloga za izražavanje revizorskog mišljenja "s rezervom".

"Kao i prethodne godine, nastavljena je praksa netransparentnog zapošljavanja osoba na određeno vrijeme, te je stoga potrebno osigurati dosljednu primjenu propisa koji regulišu oblast zapošljavanja", upozorili su revizori, navodeći da je na dan 31. decembar 2016. godine dodatno bilo zaposleno 13 osoba "na određeno vrijeme".

Inače, plaća glavnog tužioca iznosi 4.400 KM, šefovi odsjeka primaju po 4.000, tužioci 3.800, sekretar Tužilaštva 3.000, a stručni saradnici i pomoćnici plaće u rasponu od 1.200 do 1.800 KM.

Kako naši predstavnici pravosuđa ni u čemu ne bi bili "oštećeni" i kako bi bili stimulirani da rade što bolje, predviđen je i regres za godišnji odmor, koji je tokom 2016. iznosio oko 225.000 KM.

"Tužiocima je isplaćen regres u iznosu 2.184 KM. Regres u iznosu od 50 posto njihove osnovne mjesečne plaće isplaćen je i ostalom stručnom osoblju koje plaću prima prema Zakonu o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH u rasponu od 780 do 1.250 KM", navode revizori.

Prema nalazu, Tužilaštvo je tokom 2016. pokrenulo postupak nabavke tri terenska vozila, ukupne vrijednosti 210.000 KM. No, nepravilnosti su uočene u vezi s održavanjem vozila.

"Uvidom u fakture dobavljača za opravku i održavanje vozila uočeno je da se pretežno fakturiše cijena usluge od 39 KM, iako je okvirnim sporazumom ista definisana u iznosu od 29,25 KM", navode revizori, što upućuje na korupciju, odnosno, mogućnost "ugrađivanja" od po 10 KM na svaki zahvat na bilo kojem vozilu.

Interesantan podatak je da su zaposleni u pravosudnim (sudskim i tužilačkim) institucijama na nivou BiH podnijeli tužbene zahtjeve "za retroaktivnu isplatu naknada za prevoz na posao i sa posla, ishranu u toku radnog vremena i odvojeni život", te je, prema podacima Pravobranilaštva BiH, na dan 9. maj ove godine vrijednost njihovih potraživanja dostigla oko 1,72 miliona KM.

U izvještaju revizori, na kraju, uočavaju i slabosti u procesu javnih nabavki, dok je Tužilaštvu istovremeno skrenuta pažnja i na "dio obaveza za usluge ekshumacija koje nisu evidentirane u tekućoj godini".

Jučer smo željeli da čujemo i stav iz ove institucije na revizorski izvještaj, ali portparol Tužilaštva nije odgovarao na naše pozive.

Neke od nerealizovanih preporuka

- Nisu doneseni pravilnici o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta.

- Sistem finansijskog upravljanja i kontrole nije u skladu s propisima.

- Korištenje telefona, vozila i reprezentacije nije u skladu s pravilnicima VM.

- Nije izvršena analiza sistema isplate plaća.

- Nastavljena praksa prijema u radni odnos bez raspisivanja javnih oglasa.

- Nisu propisana pravila za utvrđivanje visine naknade za usluge vještačenja.

- Nije provedena procedura javne nabavke usluga ekshumacija.

- Naknade za RAD u Udarnoj grupi se isplaćuju u formi ugovora o djelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije