BiH

Za pola godine suspendovano osam policajaca

Za pola godine suspendovano osam policajaca
Foto: N.N. | Za pola godine suspendovano osam policajaca

BANJALUKA - Ukupno osam policajaca suspendovao je zbog povrede radne dužnosti ili vođenja krivičnog postupka protiv njih za prvih šest mjeseci ove godini, potvrdili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Iz MUP-a kažu da je u prvoj polovini 2018. godine suspendovano osam policijskih službenika iz tri policijske uprave i Ministarstva unutrašnjih poslova u sjedištu, te ističu da je najviše bilo suspendovanih upravo u Ministarstvu u sjedištu.

Dodaju da je u prošloj godini suspendovano devet policijskih službenika, i to pet iz policijskih uprava i Ministarstva u sjedištu, dok ih je najviše bilo iz Policijske uprave Istočno Sarajevo.

"Policijski službenici suspendovani su zbog povrede radne dužnosti ili vođenja krivičnog postupka protiv njih, suspendovani su do okončanja unutrašnjeg postupka, disciplinskog ili krivičnog postupka, te period suspenzije zavisi od dužine vođenja postupka", pojasnili su za "Nezavisne" iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

Dragomir Jovičić, stručnjak za bezbjednost, takođe i bivši ministar unutrašnjih poslova RS, kaže da Ministarstvo unutrašnji poslova RS ima razvijene organe, odnosno unutrašnju kontrolu, koja prati zakonsku radnju ovlaštenih pripadanika policije i svih drugih radnika Ministarstva i dodaje da je to sigurno organizaciono veoma dobro postavljeno.

"To što je u prvih šest mjeseci ove godine suspendovano skoro isto radnika koliko i prošle godine ne znači da je ove godine pojačana kontrola rada policije, već je to jednostavno sticaj okolnosti kada će neko napraviti prekršaj i koliko će se ozbiljno pristupiti tome", kazao je Jovičić za "Nezavisne".

On smatra da je takav vid kontole rada potreban. Ističe da postoje i slučajevi kada se policajci ogluše o zakon, što ostane neotkriveno i neupraćeno.

Prema njegovim riječima, MUP je sigurno jedan od najvažnijih državnih organa koji primjenjuje ovlaštenja koja drugi organi nemaju i sigurno ne bi bilo dobro kada ne bi bilo unutrašnje kontrole.

"Postoji čitava lepeza drugih institucija koje kontrolišu rad policije, kao što su spoljašnja kontrola, Vladina, parlamentarna, sudska i unutrašnja, koja je svakako najvažnija jer prati rad policije", ističe Jovičić.

Dragoljub Davidović, član Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS, ističe da u svakom poslu postoje pravila i svaki radnik koji se ogriješi o ta pravila podvrgnut je odgovornosti.

"Disciplinski organi rade svoj posao, a policajci su ljudi koji rade javni posao i ako se ogluše o zakon treba da odgovaraju", kazao je Davidović.

Anica Jondić, predsjednica Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS, ističe da je to nemoguće komentarisati zbog čega su policijski službenici suspendovani bez uvida u svaki pojedinačni slučaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije