BiH

Za poplavljena područja sedam miliona maraka

Za poplavljena područja sedam miliona maraka
Za poplavljena područja sedam miliona maraka

SARAJEVO - Predsjedništvo Bosne i Hercegovine utvrdilo je danas izmjene i dopune Zakona o budžetu institucija BiH za ovu godinu, kojima je za područja pogođena majskim poplavama osigurano oko sedam miliona konvertibilnih maraka.

Kolektivni šef države na vanrednoj sjednici usvojio je verziju izmjena Zakona o budžetu, koju je 8. jula podržalo Vijeće ministara i u predložene uštede nisu intervenisali.

Iznos od oko sedam miliona KM osiguran je tako što su se bh. institucije u svojim budžetima odrekle po jedan odsto novca.

"Parlamentarnoj skupštini BiH upućen je ovaj prijedlog uz zahtjev da se izmjene i dopune Zakona o budžetu razmatraju po hitnom postupku, odnosno bez mogućnosti ulaganja amandmana", potvrđeno je u Sekretarijatu Predsjedništva BiH.

Utvrđeni prijedlog izmjena Zakona o budžetu dostavljen je Sekretarijatu Predstavničkog doma bh. parlamenta. Ovaj dom za danas ima zakazanu sjednicu, ali je još nepoznato da li će poslanici odmah danas glasati o izmjenama budžeta i osiguravanju pomoći za poplavljene.

"Dnevni red sjednice Predstavničkog doma ranije je utvrđen. Zato će, uoči same sjednice, biti održana sjednica proširenog kolegija koji će odlučiti da li će na sutrašnjoj sjednici biti razmatrane i izmjen Zakona o budžetu po hitnom postupku", kazali su juče u Sekretarijatu Predstavničkog doma.

Ukoliko bi poslanici danas podržali izmjene Zakona o budžetu, novac za poplavljena područja brzo bi mogao biti operativan, budući da sutra zasjeda i Dom naroda bh. parlamenta, koji bi mogao okončati proceduru usvajanja ovih ušteda.

Predsjedništvo BiH na svojoj redovnoj sjednici juče je razmatralo informaciju o implementaciji finansijskih sredstava za oporavak i obnovu područja pogođenih prirodnom nesrećom u BiH, obećanih na međunarodnoj donatorskoj konferenciji u Briselu, održanoj 16. jula.

Na ovoj konferenciji donatori i inostrani kreditori najavili su da će prvu, hitnu fazu obnove, podržati sa oko 809 miliona eura, a najveći dio sredstava čine takozvani povoljni krediti.

"Na sjednici je usvojen zaključak da se od Vijeća ministara i svih učesnika u procesu traži koordinirano djelovanje u implementiranju ovih sredstava kako bismo na jednom mjestu imali informacije o načinu utroška", saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Kolektivni šef države zaključio je juče da je isključivo nadležan za davanje saglasnosti za uplovljavanje brodova u Neumski akvatorij.

Zadužili su Vijeće ministara da u roku od 90 dana uradi analizu efekata uplovljavanja brodova u Neumski akvatorij sa ekonomskog, ekološkog i drugih aspekata.

"Obustavljeno je davanje saglasnosti za uplovljavanje dok Predsjedništvo ne razmotri tu analizu", potvrđeno je juče u Predsjedništvu BiH nakon što je Vijeće ministara početkom jula odbilo dati saglasnost za uplovljavanje brodova turske vojske u Neum, koji su u ovom bh. gradu na Jadranu trebalo da održe "otvorenu morsku vježbu".

Predsjedništvo BiH odlučilo je juče da, zbog pogoršanja sigurnosne situacije u Libiji, iz ove zemlje povuče bh. ambasadora Ibrahima Efendića radi konsultacija.

Na redovnoj sjednici Predsjedništva donesena je i odluka o imenovanju Mirsada Ahmića za zamjenika komandanta Operativnog zapovjedništva Oružanih snaga BiH za operacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije