BiH

Za projekat "Dositej" devet miliona KM

Za projekat "Dositej" devet miliona KM
Za projekat "Dositej" devet miliona KM

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas Prijedlog odluke o dugoročnom zaduživanju Srpske u iznosu od devet miliona KM za realizaciju projekta "Dositej", odnosno informatičkog opremanja škola u RS.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija naveo je u završnoj riječi na sjednici parlamenta Srpske da je prva faza projekta "Dositej" realizovana iz robnog kredita Vlade Srbije.

Mutabdžija je podsjetio da u procesu realizacije ovog projekta postoje tri podfaze, koje se odnose na nabavku opreme, obuku nastavnika i korekcije nastavnih sadržaja.

Poslanik SNSD-a Gordana Dukić je tokom poslaničke rasprave odbacila primjedbe opozicije da resorno ministarstvo nije pratilo realizaciju prve faze projekta opremanja škola u Srpskoj računarskom opremom.

"Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske je u saradnji sa školama pratilo ovaj proces i utvrđeno je da obučeni nastavnici mogu izvoditi nastavu sa savremenom računarskom opremom i da ta znanja mogu prenositi na učenike", istakla je Dukićeva.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Snježana Božić rekla je da nema ništa protiv inovacija u školama, ali da je potrebno prije toga sve škole dovesti u istu ravan u pogledu odvijanja nastave.

Božićeva se založila za potrebu da Republički pedagoški zavod izvrši analizu efekata uvođenja računarske opreme u školama u prvoj fazi, a da se zatim pređe u drugu fazu realizacije projekta.

Poslanik SDS-a Darko Banjac rekao je da SDS nije protiv opremanja škola računarima, ali da je neophodno prije toga stvoriti uslove u nekim školama za odvijanje nastave.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović smatra da je prije informatičkog opremanja neophodno izvršiti sanaciju određenih školskih objekata koji su u lošem stanju.

Ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao je da je Prijedlogom odluke o dugoročnom zaduživanju Srpske za realizaciju projekta "Dositej", odnosno informatičkog opremanja škola u Srpskoj, predviđeno kreditno zaduženje od devet miliona KM.

Obrazlažući prijedlog ove odluke u parlamentu Srpske, Tegeltija je rekao da će se ukupan iznos sredstava kredita obezbijediti kod domaćih finansijskih institucija i društava koja su po zakonu ovlaštena za obavljanje tih poslova.

On je rekao da se kreditna sredstva odobravaju Srpskoj pod sljedećim uslovima: maksimalan rok otplate do četiri godine, maksimalan period odgode plaćanja godinu dana, maksimalna visina kamatne stope do sedam odsto godišnje i uz minimalne ostale troškove realizacije zaduženja.

Tegeltija je istakao da je cilj za donošenje ove odluke uvođenje novih tehnologija u obrazovanje, a posebno uvođenja modela elektronskog učenja "jedan na jedan", koji će doprinijeti cjelokupnom ekonomskom razvoju Republike Srpske.

On je podsjetio da je Vlada Srpske u saradnji sa Vladom Srbije 2012. godine počela realizaciju programa "E-učenje po modelu jedan na jedan - Dositej".

Prema njegovim riječima, ideja programa je da se utvrde temelji za nov, moderan i efikasan sistem obrazovanja kroz tri faze realizacije, pri čemu je prva faza u školskoj 2012/2013. godini obuhvatila 65 škola, druga faza bi se u školskoj 2013/2014. godini odnosila na 60 škola i treća faza u školskoj 2014/2015. godini obuhvatila bi 62 škole.

Tegeltija je rekao da je kroz prvu fazu projekta u 2012. godini u 65 osnovnih škola u Srpskoj mrežnom infrastrukturom neophodnom za realizaciju projekta opremljeno 408 učionica, obezbijeđeno 10.200 posebno kreiranih računara za učenike trećeg i četvrtog razreda, a nastavnicima je obezbijeđeno 800 laptop računara za realizaciju nastave, te obuka za rad na njima.

On je zaključio da su kreditna sredstva neophodna radi nastavka realizacije druge faze ovog projekta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije