BiH

Za tri godine riješeno 300.000 najstarijih predmeta

Za tri godine riješeno 300.000 najstarijih predmeta
Za tri godine riješeno 300.000 najstarijih predmeta

SARAJEVO - Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ Milan Tegeltija rekao je danas da je od 2011. do 2014. godine riješeno oko 300.000 najstarijih predmeta u BiH pravosuđu.

Tegeltija je posebno naglasio aktivnosti VSTS-a u pogledu procesuiranja predmeta ratnih zločina kroz podršku radu Nadzornog tijela za praćenje provođenja Strategije za rad na predmetima ratnih zločina, uz finansijsku podršku EU kroz IPA sredstva.

"U prošloj godini, u tužilaštvima je povećan broj riješenih prijava za 25 odsto, riješenih istraga za 63 odsto, te podignutih optužnica za 91 odsto. Pred nadležnim sudovima u BiH riješeno je 34 odsto više predmeta ratnih zločina u odnosu na 2013. godinu", naveo je Tegeltija u uvodnom obraćanju na 11. konferenciji predsjednika sudova.

Iznoseći podatke o efikasnosti rada sudova u prošloj godini, on je, između ostalog, naveo smanjenje broja nekomunalnih predmeta za 10 odsto i povećanje produktivnosti rada sudija i stručnih saradnika za sedam odsto.

On je podsjetio na osam ciljeva Strateškog plana VSTS-a, koji predstavljaju temelj za dalje reformske aktivnosti. Među njima su unapređenje izbora i imenovanja nosilaca pravosudnih funkcija, unapređenje efikasnosti sudova kroz smanjenje broja neriješenih predmeta, te unapređenje sistema finansiranja pravosudnih institucija.

Učesnike konferencije Tegeltija je upoznao i o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o VSTS-u, prema kojem bi Savjet imao 20 članova, i to osam sudija, osam tužilaca, te četiri člana koje bi birali predstavnički domovi Parlamentarne skupštine BiH i Parlamenta FBiH, Narodne skupštine Republike Srpske i Predsjedništvo BiH.

"Kada govorimo o efikasnosti, primijećeni su i određeni nedostaci. Određeni broj sudija se ne pridržava pravila rješavanja predmeta po starosti, te meritorno rješavaju predmete koji nisu u planu. Primijećeno je i da se, kao alternativno rješavanje sporova, malo koristi upućivanje predmeta na medijaciju", naveo je Tegeltija.

On je istakao neophodnost vraćanja povjerenja građana u pravosudne institucije što će se, kako je rekao, prije svega, ostvariti realizacijom osnovnih funkcija, a to su efikasnost i odgovornost u radu.

Tegeltija je istakao da je pitanje edukacije i profesionalne nadogradnje nosilaca pravosudnih funkcija u direktnoj vezi sa unapređenjem efikasnosti i kvaliteta rada pravosudne zajednice.

"Naš zajednički cilj i princip kojim bi trebalo da se vodimo prilikom obavljanja dužnosti i preduzimanja reformskih aktivnosti jeste čuvanje i unapređenje nezavisnosti pravosuđa", rekao je Tegeltija.

Predsjednik Vrhovnog suda Republike Srpske Želimir Barić rekao je novinarima da ovaj sud ima jurisdikciju nad pet okružnih sudova i Višim privrednim sudom u Banjaluci.

"Prema našim pokazateljima, kvalitet odluka ovih sudova je dobar i imaju veliki procenat potvrđenih, odnosno preinačenih odluka, dok je procenat ukidajućih odluka zanemarujući", izjavio je Barić.

Barić je istakao da Vrhovni sud Republike Srpske ima veliki priliv upravnih i revizionih predmeta koje, sa postojećim brojem sudija raspoređenih na građansko-upravno odjeljenje, ne mogu da riješe.

"Međutim, s obzirom na povećanje norme, na jedan konzistentan i profesionalan rad sudija, ipak smo na ovom odjeljenju uspjeli da prebacimo normu za 20 odsto i riješimo veliki broj predmeta", dodao je Barić.

Barić je naglasio da je krivično odjeljenje ažurno i dodao da su svi predmeti ratnih zločina, koruptivna djela i predmeti organizovanog kriminala riješeni.

VSTS BiH organizovao je ovu konferenciju, na kojoj će njeni učesnici danas i sutra razmatrati aktuelna pitanja koja se odnose na efikasnost i odgovornost pravosuđa u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije