BiH

Za uništavanje viška naoružanja 250.000 evra

Za uništavanje viška naoružanja 250.000 evra
Za uništavanje viška naoružanja 250.000 evra

SARAJEVO - Ambasador Njemačke u BiH Kristijan Helbah i vršilac dužnosti rezidentnog predstavnika UNDP-a u BiH Zahira Virani danas su potpisali ugovor o dodjeli gotovo 250.000 evra za UNDP-ov projekat uništavanja viška municije u BiH.

Helbah je rekao da Njemačka prvi put učestvuje u ovim aktivnostima, podsjetivši da je u proteklih 20 godina bila angažovana na pružanju bezbjednosti u BiH, a da je posljednjih godina fokus bio na humanitarnom deminiranju za šta su utrošili 27 miliona evra.

"Drugi veliki izazovi su viškovi municije i osiguravanje odgovarajućih prostora za skladištenje, na čemu smo radili sa OEBS-om. U BiH se još nalazi više od 15.000 tona viška municije u BiH, a ova sredstva treba da posluže za uništavanje više od pet miliona metaka municije ručnog naoružanja, za poboljšanje infrastrukture postrojenja za spaljivanje municije, kao i za školovanje odgovarajućeg osoblja", naveo je Helbah.

Helbah je istakao da je ova donacija i priznanje za napredak koji je Ministarstvo odbrane BiH ostvarilo u rješavanju viškova naoružanja i municije.

"Posebno se formiranje Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva 2013. godine smatra važnim korakom za bolju koordinaciju domaćih i međunarodnih napora u pogledu uništavanja viška naoružanja i municije", istakao je Helbah.

Virani je navela da su se proteklih godina povećavale nekontrolisane eksplozije na lokacijama sa municijom, navodeći da se u posljednjoj dekadi region suočio sa 42 takva incidenta, što je uticalo na bezbjednost šireg područja.

"Ove činjenice nas podsjaćaju na potrebu da nastavimo da radimo u okviru naših društava koristeći alate koje imamo, kako bi promovisali mir i razvoj. UNDP radi u partnerstvu sa Ministarstvom odbrane BiH, EU, EUFOR-om, OEBS-om, SAD i Štabom NATO-a na uništavanju hemijski nestabilne municije i kompleksnih oružanih sistema, te izgradnji kapaciteta Ministarstva odbrane da upravlja skladištenjem municije", izjavila je Viranijeva.

Kao krajnji cilj UNDP-a istakla je pomoć u razvoju odgovarajućih sistema upravljanja municijom i smanjenje rizika nelegalnog prometa ili eksplozija municije tako što će se municija odlagati na odgovarajući način i pobošljati bezbjednost skladišta.

"Do sada smo sa EU i njenim zemljama članicama i Ministarstvom odbrane odložili 11.000 tona municije i više od 130.000 komada različitog oružja. Još imamo više od 13.000 tona viškova municije, od čega je oko 70 odsto već proglašeno nesigurnim za buduće skladištenje", istakla je Viranijeva.

Prema njenim riječima, UNDP pozdravlja odluku institucija BiH koje su godišnju kvotu uništavanja od ranijih 880 tona, povećale na čak 2.300 tona u 2015. godini. "Ovo pokazuje kontinuirani angažman za savladavanje ove ozbiljne prijetnje bezbjednosti ljudi", dodala je Viranijeva.

Zahvaljujući Vladi Njemačke i UNDP-u za donaciju, zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Boris Jerinić rekao je da će ova sredstva znatno pobiljšati bezbjednost skladišta i lokacija na kojima se ona nalaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije