BiH

Za uspješnu spoljnu politiku potrebno unutrašnje političko jedinstvo

Za uspješnu spoljnu politiku potrebno unutrašnje političko jedinstvo
Za uspješnu spoljnu politiku potrebno unutrašnje političko jedinstvo

SARAJEVO - Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija izjavio je danas u Sarajevu da je za uspješno provođenje spoljne politike BiH najvažnije postići unutrašnje političko jedinstvo, kojeg nema i koje je najčešće samo deklarativno.

Lagumdžija je istakao da za uspješnu diplomatiju mora postojati jedinstvena spoljna politika, te da se za taj cilj vrijedi boriti. Osnovna tri spoljnopolitička cilja BiH, dodao je on, su članstvo u EU i NATO-u, te regionalna saradnja, saopšteno je iz resornog ministarstva.

"U posljednjih 20 godina došli smo do jedinstvenih ciljeva, ali nismo do apsolutnog jedinstvenog načina kako da te ciljeve ispunimo", naglasio je Lagumdžija u obraćanju studentima Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, koji su boravili u studijskoj posjeti Ministarstvu inostranih poslova.

On je dodao da su ovi spoljnopolitički ciljevi, zapravo, alati koji će pomoći da se promijeni BiH, na način da postane funkcionalna zemlja koja u cijelosti ispunjava standarde EU.

Prema njegovom mišljenju, diplomatija BiH funkcioniše uprkos brojnim ograničenjima, prije svega finansijske, normativne i političke prirode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije