BiH

Za zločine nad srpskim civilima Frimelu godina i dva mjeseca

Za zločine nad srpskim civilima Frimelu godina i dva mjeseca
Za zločine nad srpskim civilima Frimelu godina i dva mjeseca

SARAJEVO - Kantonalni sud u Sarajevu osudio je danas Marija Frimela na godinu i dva mjeseca zatvora za zločin nad civilima srpske nacionalnosti u sarajevskom naselju Hrasno.

Prvostepenom presudom je Frimel, bivši komandant Odreda "Ivan Krndelj" takozvane Armije BiH osuđen jer je zajedno sa drugim vojnicima privodio, hapsio i zlostavljao civile srpske nacionalnosti zbog njihove želje da napuste prostor koji je tada kontrolisala vojska kojoj je on pripadao.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Jasenko Ružić rekao je da su pripadnici ovog odreda iz podrumskih prostorija zapaljenog nebodera i iz Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" izveli civile srpske nacionalnosti, među kojima su bili Mladen Blagovčanin i Branko Toholj, i odveli ih u prostorije tržnog centra sadašnjeg predstavništva "Plive".

On je dodao da su im nakon toga naredili da se raširenim rukama i nogama naslone na zid, a potom su ih udarali kundacima pušaka, nogama i rukama po tijelu.

Toholj je od udaraca odmah pao na pod, nakon čega su ga Frimel i još dva pripadnika Odreda nastavili udarati.

Ružić je istakao da su od siline zadobijenih udaraca pali na pod Zvonimir Božić i Veljko Petrović.

"Kada je od udaraca pao na pod Blagovčanin, Frimel mu je sjeo na grudi psujući i govoreći: `Može on još.` Udarao ga je po rukama i glavi", rekao je Ružić.

Prema presudi, civili su kasnije predati takozvanoj Armiji BiH, koja ih je nezakonito zatvorila.

Ružić je istakao da je Sud nakon provedenih dokaza nesumnjivo utvrdio da je Frimel počinio zločin protiv civilnog stanovništa.

Vijeće je kao olakšavajuće okolnosti navelo Frimelovo držanje pred sudom, te da nije ranije osuđivan i da je otac dvoje djece.

Zbog toga je, kako je Ružić rekao, Frimelu izrečena kazna ispod zakonskog minimuma.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije