BiH

Zaevu uručena 'Mostarska povelja mira'

Zaevu uručena 'Mostarska povelja mira'
Foto: Srna | Zaevu uručena 'Mostarska povelja mira'

MOSTAR - Predsjedniku Vlade Makedonije Zoranu Zaevu večeras je u Mostaru uručena "Mostarska povelja mira" za doprinos uspostavljanju regionalne saradnje.

Nagradu dodjeljuje Centar za mir i multietničku saradnju Mostar povodom obnove Starog mosta koji je svečano otvoren na današnji dan prije 13 godina.

Zaev i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić potom su potpisali "Mostarsku povelju mira" i spustili vijenac sa Starog mosta u pomen na sve žrtve rata.

Zaev je rekao da se iz Mostara danas šalje poruka mira, te istakao da u regionu ima lidera koji gledaju u budućnost, znaju da sarađuju, jer se saradnjom gradi bolja budućnost.

"Ovaj naš multietnički region itekako treba mir. Prošlost je bila surova, ali svi smo izvukli poruke iz toga", izjavio je Zaev novinarima u Mostaru.

Zvizdić je rekao da je Mostar uspio da sačuva multietnički karakter i da predstavlja istinski simbol suživota, mira i dobre saradnje među ljudima, kao i realizacije cilja da BiH postane dio evropske porodice.

On je poručio da će Stari most, Mostar i BiH trajati i biti jedinstveni.

Zaev i Zvizdić prethodno su posjetili mjesto Rotimlja kod Mostara gdje je 2004. godine u padu aviona poginuo tadašnji makedonski predsjednik Boris Trajkovski i članovi njegove pratnje. Makedonski premijer je položio vijenac na mjestu pada aviona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije