BiH

Zaiskrilo među članovima Predsjedništva: Izetbegović povukao Čovića pred Tuskom

Zaiskrilo među članovima Predsjedništva: Izetbegović povukao Čovića pred Tuskom
Foto: Nedžad Uglješa | Zaiskrilo među članovima Predsjedništva: Izetbegović povukao Čovića pred Tuskom

SARAJEVO – Članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović imali su danas novi verbalni sukob i to tokom posjete Donalda Tuska, predsjednika Savjeta Evrope.

Naime, nakon potpisivanja ugovora o finansiranju projekta koridor "5c" Mostar Jug i koridor "5c" Zenica–Sjever, Izetbegović i Čović su se verbalno sukobili tokom pres konferencije, a razlog njihovog sukoba bio je Pelješki most.

Nakon što je Izetbegović tražio pomoć da se nađe povoljno rješenje i za BiH i za Hrvatsku po ovom pitanju, Čović je rekao da je to isključivo hrvatsko pitanje i zamolio da se to pitanje ne stavlja na dnenvi red kada dođu prijatelji.

Nakon toga, Izetbegović je blago povukao Čovića ispred govornice, što su kamere i fotoreporteri zabilježili.

Podsjetimo, slična stvar se desila u decembru prošle godine kada su članovi Predsjedništva BiH boravili u službenoj posjeti Srbiji.

Tada je Izetbegović, mimo protokola, stao za govornicu nakon što se medijima obratio Čović, te je prokomentarisao Čovićevu izjavu da će se Bosna i Hercegovina usaglašavati sa Srbijom po pitanju osnosa prema Kosovu.

"Ja sam zamolio gospodina Čovića danas da ovu stvar eventualno iznese kao vlastiti stav, a ne kao stav trojice članova Predsjedništva. Moj stav je da se vanjska politika BiH vodi u Bosni i Hercegovni, naravno uzevši u obzir i stavove susjednih zemalja", rekao je tada Izetbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije