BiH

Zajednička sjednica 6. jula: Pred ministrima BiH i Hrvatske ista pitanja kao i 2010.

Zajednička sjednica 6. jula: Pred ministrima BiH i Hrvatske ista pitanja kao i 2010.
Foto: N.N. | Prva zajednička sjednica održana u Splitu prije sedam godina

SARAJEVO - Zajednička sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske, koja je zakazana za 6. jul u Sarajevu, neće donijeti ništa novo, iako ima mnogo važnih i otvorenih pitanja koja su pokrenuta i prije sedam godina, stav je većine sagovornika o tom susretu.

Tvrde da su na stolu ista pitanja kao i  2010. godine,  kada je održana prva zajednička sjednica, u vrijeme kada je predsjedavajući Vijeća ministara BiH bio Nikola Špirić, a predsjednica Vlade Hrvatske Jadranka Kosor.

Damir Bećirović (DF), poslanik u Predstavničkom domu BiH, smatra da  će to biti samo još jedna turistička posjeta, te ne očekuje da će na stolu biti ozbiljna pitanja poput pelješkog mosta, buške akumulacije, te Svilaja.

"Ima niz otvorenih pitanja između dvije države. Zabrinjavajuća je činjenica da se Vijeće ministara BiH nije prvo sjetilo da tuži Hrvatsku zbog  iskorištavanja struje iz BiH, a da za to nisu nikad platili, nego će sad hrvatska 'Elektroprivreda' tužiti nas za Termoelektranu Gacko i što je najtužnije, postoji velika mogućnost da BiH izgubi spor", kazao je Bećirović.

Njegova stranačka koleginica i takođe poslanik u Predstavničkom domu BiH Maja Gasal-Vražalica mišljenja je da  pitanje hidroakumulacije na Buškom jezeru treba što hitnije riješiti.

Nikola Špirić (SNSD), poslanik u Predstavničkom domu BiH, ističe da je uvijek dobro da dvije zemlje razgovaraju i da se  predstavnici vlasti susjednih zemalja sastaju. Međutim, Špirić, koji je  bio predsjedavajući 2010. godine, kada je u Splitu održana prva sjednica Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske, tvrdi da su ista pitanja bila na stolu, ali da, nažalost, nijedno nije riješeno.

"Bojim se da je ovo samo za oči međunarodne zajednice, da se neće ništa konkretno desiti i da BiH služi za potkusurivanje susjeda, ali takva nam je sudbina", kazao je Špirić.

Saša Magazinović (SDP BiH), poslanik u Predstavničkom domu BiH, kaže da nije vidio  koja su pitanja delegirana za sjednicu Vijeća ministara i Vlade Hrvatske, te da će biti razočaran ako to ne budu životna pitanja, problemi s kojima se susreću građani.

Ističe da je u BiH, ali i kod susjeda u Hrvatskoj, sve na lijepim riječima i pozitivnom stavu, a da se ništa konkretno ne rješava.

Nenad Lalić (SDS), poslanik, kaže da ga je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, upoznao sa temama sastanka, te da će jedna od tema biti i uređenje granice i graničnih prelaza. Navodi da će se na stolu naći i pitanje radno-pravnog statusa državljana BiH koji su radni vijek proveli u Hrvatskoj, a riječ je o oko 60.000 ljudi.

"Razgovaraće se i o saradnji u oblasti turizma, a goruće pitanje je i odlaganje nuklearnog otpada", kazao je Lalić.

Iz Kabineta Denisa Zvizdića (SDA), predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH,  kazali su da je još rano govoriti  o  očekivanjima.

Ismir Jusko (SBB), ministar komunikacija i prometa BiH, te predsjedavajući Koordinacionog odbora za pripremu zajedničke sjednice, rekao je da  je predviđeno da  na sjednici budu kandidovana pitanja koja nisu riješena u prethodnom periodu, a u interesu su obje zemlje. U fokusu  sjednice biće teme iz oblasti transportne infrastrukture,  trgovinska razmjena, teme iz oblasti pravosuđa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije