BiH

Zajednički spomenik miri Krajišnike

Zajednički spomenik miri Krajišnike
Foto: N.N. | Zajednički spomenik miri Krajišnike

VELIKA KLADUŠA - U selu Kudići, nadomak Velike Kladuše, izgrađeno je zajedničko spomen-obilježje za pripadnike Armije RBiH i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, zaraćenih vojnih formacija tokom proteklog rata u ovome dijelu Bosne i Hercegovine.

Na spomen-obilježju se nalaze imena 22 poginula mještana, među kojima je i ime Nurfeta Miskića, koji je u trenutku pogibije imao samo 14 godina. Njegovu izgradnju finansirali su mještani sopstvenim sredstvima, a pristanak da imena njihovih najbližih koji su stradali u tragičnom sukobu budu ispisana na spomen-obilježju dale su sve porodice.

Prema riječima Huseina Šarića, predsjednika Građevinskog odbora za izgradnju spomenika, inicijativa se pojavila prije četiri godine, a dobrovoljne finansijske priloge u međuvremenu dalo je 127 porodica, te je na taj način prikupljeno oko 15.000 maraka.

"Na ovim prostorima dogodio se tragičan sukob u kojem je pucao brat na brata, komšija na komšiju i prijatelj na prijatelja, a to se nikako nije smjelo dogoditi. Izražavam svoje iskreno saučešće porodicama svih poginulih jer je njima danas najteže. Ovo je poruka za budućnost i opomena da se ovako nešto nikad ne ponovi", istakao je Šarić.

Mještani Kudića su se usaglasili da se svake treće subote u avgustu okupljaju na ovom mjestu i prisjećaju svih poginulih. Tokom međubošnjačkog sukoba na prostorima Velike Kladuše i šire, prema zvaničnim podacima, poginulo je preko 2.300 pripadnika Armije RBiH i snaga koje su bile lojalne Fikretu Abdiću.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije