BiH

Zakon o Ustavnom sudu BiH na čekanju

Zakon o Ustavnom sudu BiH na čekanju
Zakon o Ustavnom sudu BiH na čekanju

SARAJEVO - Iako je Predstavnički dom parlamenta BiH još početkom godine donio odluku da se od predstavnika oba doma parlamenta i Ustavnog suda BiH formira radna grupa kako bi se napravio novi prijedlog Zakona o Ustavnom sudu BiH iz kojeg bi bile isključene strane sudije, to još nije učinjeno.

U parlamentu ističu da su oni spremni imenovati svoje članove, međutim čekaju da to učini i Ustavni sud BiH. Zvonko Mijan, sekretar Ustavnog suda BiH, kazao je "Nezavisnim" da nije upoznat s tom odlukom, te da odgovor treba da zatražimo kod predsjednika Ustavnog suda BiH Mirsada Ćemana, koji juče nije odgovarao na naše pozive.

A prijedlog ovog zakona, iako je oboren u Predstavničkom domu BiH, naći će se 27. maja na dnevnom redu sjednice Doma naroda BiH. Većina delegata i poslanika s kojima smo juče razgovarali kazali su da ne očekuju da će ovaj prijedlog zakona proći. Sredoje Nović, šef Kluba srpskog naroda, misli da je nekorektno, pa i protivustavno da bilo ko u Predstavničkom ili u Domu naroda glasa protiv ustavnog osnova Prijedloga zakona o Ustavnom sudu BiH i Prijedloga izmjena i dopuna Krivičnog zakona BiH.

Napomenuo je da je Ustavnopravna komisija Doma naroda utvrdila da postoji ustavni osnov, što je izuzetno značajno. Međutim, ističe Nović, glasali su protiv ustavnih principa, što znači da taj zakon neće dobiti potrebnu većinu ni u Domu naroda. Naglašava da su stranke iz Republike Srpske o tome već postigle konsenzus.

"Hoću da vjerujem da će svi politički faktori u RS biti jedinstveni u tome da 9. januar kao Dan RS ni u kakvoj varijanti niti se može, niti se smije osporiti, jer to bi prosto brisalo identitet srpskog naroda i RS", rekao je Nović.

Safet Softić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH, kaže da je stav SDA i bošnjačkih delegata nepromijenjen i da neće podržati ovaj prijedlog.

Aleksandra Pandurević, šef Kluba SDS-a u Predstavničkom domu BiH, ističe da je ovaj dom donio zaključak da se napravi radna grupa u kojoj će biti predstavnici oba doma parlamenta, Ustavnog suda BiH i Vijeća ministara BiH, koja će pokušati pronaći rješenje koje je u skladu s Ustavom.

"BiH nema evropsku perspektivu dok njene institucije ne vrate suverenitet jer je BiH jedina zemlja u čijem Ustavnom sudu sjede stranci", kazala je.

Lazar Prodanović, zamjenik predsjedavajućeg Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, rekao je da je Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH već pao, jer čim ne prođe jedan dom automatski se obustavlja procedura u drugom domu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije