BiH

Zakon o fiskalnoj odgovornosti ključan zakon za Srpsku

Zakon o fiskalnoj odgovornosti ključan zakon za Srpsku
Zakon o fiskalnoj odgovornosti ključan zakon za Srpsku

BANJALUKA - Poslanik SNSD-a Marko Vidaković izjavio je danas da je Nacrt zakona o fiskalnoj odgovornosti u Republici Srpskoj ključan zakon za Srpsku, jer se njime unapređuje ukupan sistem javnih finansija i stvaraju predispozicije za fiskalnu odgovornost.

Vidaković je na sjednici Narodne skupštine rekao da će primjenom ovog zakona biti ostvarene i određene uštede u budžetu Republike Srpske.

Poslanik NDP-a Dragan Čavić istakao je da u odrednici ovog zakona kojom se definiše da dug ne može biti veći od 55 odsto BDP-a treba jasno precizirati da ukupan dug ne može biti veći od tog postotka.

On je naveo da je potrebno odrediti koliko iznosi i budžetski saldo sa odstupanjima na više i na niže, dodajući da postoji još određeni broj članova ovog zakona koje treba precizirati kako bi se izbjeglo njihovo proizvoljno tumačenje.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović rekao je da se ne vidi procjena koliko će koštati rad Fiskalnog savjeta, čije se osnivanje predviđa ovim aktom, dodajući da je pitanje da li to savjetodavno tijelo može savjetima uticati na vladine odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije