BiH

Zakon o javnim nabavkama pred bh. poslanicima: Crveno svjetlo za uvođenje reda u javne nabavke

Zakon o javnim nabavkama pred bh. poslanicima: Crveno svjetlo za uvođenje reda u javne nabavke
Zakon o javnim nabavkama pred bh. poslanicima: Crveno svjetlo za uvođenje reda u javne nabavke

BANJALUKA - Izmjene Zakona o javnim nabavkama u Bosni i Hercegovini, koje je u parlamentarnu procedure uputila Socijaldemokratska partija, nisu prošle ustavnopravnu komisiju Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Prijedlog koji je podnijela SDP predstavlja sublimaciju prijedloga nevladinih organizacija u grupi ACCOUNT, koje su uz pomoć američkog USAID-a sačinile 18 amandmana s ciljem povećanja transparentnosti i ušteda u tom sektoru. Kako smo nezvanično saznali, crveno svjetlo u tom tijelu Predstavničkog doma je u stvari samo formalan razlog da se zakon skine s dnevnog reda, a rečeno nam je da će danas na plenarnoj sjednici zakon definitivno biti odbačen.

Takođe nam je nezvanično rečeno da predloženi tekst značajno odstupa od amandmana koje su nevladine organizacije predložile, prvo parlamentarnoj većini na nivou BiH, a onda i opozicionom SDP-u, iako je bilo dogovoreno da će prijedlog biti upućen u originalnoj formi.

Igor Vukajlović iz organizacije "Tender", jedne od organizacija koje su učestvovale u pisanju i prezentovanju amandmana, rekao je da oni ne odustaju i da će nastaviti građanski pritisak na političke partije koje čine parlamentarnu većinu da se amandmani usvoje.

"Budući da su na opštim izborima pobijedile političke partije koje su se u istupima žestoko zalagale za borbu protiv korupcije i kriminala u društvu, mi smo predložili antikoruptivna rješenja i mehanizme, koji apsolutno mogu da obezbijede primjerenu transparentnost, konkurentnost, efikasnost i odgovorno tržišno natjecanje u BiH, ali i znatno oštrije sankcionisanje svih nepoštivalaca odredaba zakona", rekao je on.

Podvukao je da su sve strane koje čine parlamentarnu većinu na nivou BiH podržale njihov prijedlog i obećale da će sačiniti konačnu verziju prijedloga i uputiti ga u proceduru.

"Ovo odugovlačenje usvajanja neminovno ima za posljedicu nastavak svakodnevne pljačke javnih sredstava u ovom segmentu, što jasno govori da se odnos najodgovrnijih u zakonodavnoj vlasti i pored datih obećanja u izborima još u praksi nije promijenio. Sa takvim neprincipijelnim odnosom svakako ne mogu da budu zadovoljne ne samo nevladine organizacije, već prevashodno poreski obveznici i građani, jer su u pitanju njihova sredstva", rekao je on. Šefik Džaferović, predsjedavajući Ustavnopravne komisije, juče nam se nije javljao na telefon, a rečeno nam je da će sve biti jasno danas, tokom sjednice.

U saopštenju iz Parlamentarne skupštine samo je šturo navedeno da prijedlog nije u skladu s Ustavom BiH, te da nisu podržani predloženi principi, bez bilo kakvog obrazloženja o čemu se tačno radi.

Zbog korupcije, kriminala, netransparentnosti i lošeg nadzora u procesu javnih nabavki iz budžeta entiteta, kantona i opština u BiH godišnje budu izgubljene stotine miliona maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije