BiH

Zakon o penzionisanju oficira OSBiH iz RS ponovo u parlamentu

Zakon o penzionisanju oficira OSBiH iz RS ponovo u parlamentu
Zakon o penzionisanju oficira OSBiH iz RS ponovo u parlamentu

BANJALUKA - Prijedlog zakona o ostvarivanju prava na starosnu penziju profesionalnih vojnih osoba u Oružanim snagama BiH iz RS ponovo će se po hitnom postupku razmatrati u entitetskom parlamentu.

Podsjećanja radi, Narodna skupština Republike Srpske nije na sjednici 27. februara usvojila Prijedlog zakona o ostvarivanju prava na starosnu penziju profesionalnih oficira Oružanih snaga BiH, a koji dolaze iz RS-a.

Ipak, po poslovniku postoji mogućnost da se ovaj zakon ponovo nađe pred poslanicima.

Donošenje zakona po hitnom postupku je neophodno, jer je za 46 profesionalnih vojnika Oružanih snaga BiH iz RS-a (oficiri i podoficiri), zaključno sa 31.12. 2012. godine, trebalo da prestane profesionalna vojna služba zbog navršenih godina života i dužine trajanja službe u Oružanim snagama.

Zbog nemogućnosti da ostvare pravo na penziju u skladu sa važećim Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju RS, Ministarstvo odbrane BiH je tim osobama ranije produžilo profesionalnu vojnu službu do 28. februara 2013. godine, nakon čega im je profesionalna vojna služba prestala.

Zakonom, koji je danas usvojila entitetska vlada na prvoj sjednici u novom sazivu, propisano je da se sredstva za isplatu penzije u kompletnom iznosu, ostvarene u skladu sa ovim zakonom, Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, obezbjeđuju iz budžeta RS-a, te da isplata iz budžeta traje dok korisnik penzije ne ispuni uslove za starosnu penziju u pogledu godina života, u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije