BiH

Zakone popravlja javna rasprava

Zakone popravlja javna rasprava
Zakone popravlja javna rasprava

BANJALUKA - Poslanici Narodne skupštine RS usvojili su 14 reformskih zakona koji imaju za cilj rasterećenje privrede i uvođenje više reda u poslovanje realnog sektora.

Tokom rasprave, koja je trajala tri dana, poslanici i pozicije i opozicije u suštini su se složili o većini predloženih zakona i o potrebi njihovih usvajanja, s tim da je opozicija tvrdila da je reakcija Vlade RS na ekonomsku krizu zakasnjela i da se predloženim zakonima praktično ispravljaju greške iz prošlosti. Od ukupno usvojenih 14 zakona, 13 ide u javnu raspravu, nakon čega će u formi prijedloga ponovo doći pred poslanike NS RS, što je na kraju ocijenjeno kao dobro i od pozicije i od opozicije.

"Osnovni cilj reformskog seta od 14 predloženih zakona je poboljšanje položaja privrede i kreiranje pravičnih zakona koji će biti sprovedeni u praksi. Samo će smanjenjem direktnih poreza realnom sektoru ostati 60 miliona KM. To nije dovoljno, ali predstavlja jasnu poruku Vlade, kao predlagača, i same Narodne skupštine da je naš osnovni cilj da se privredi olakša poslovanje", rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS, pohvalivši i poslanike koji su tokom rasprava dali zajednički doprinos da ovi zakoni na kraju dobiju što bolji tekst.

DOPRINOSI

Zakonima koje je predložila Vlada RS stopa ukupnih doprinosa biće smanjena za 1,4 odsto, uvešće se rokovi za plaćanje, kao i jedinstvena stopa na nepokretnosti od 0,25 odsto i 0,2 odsto na proizvodne pogone. Takođe, predloženim zakonima smanjuje se porez na dobit, ukida se obaveza izrade šestomjesečnih finansijskih izvještaja i na precizniji način određuje se odgođeno plaćanje poreskog duga.

"Tri dana rasprave pokazala su da ne postoje nikakve ozbiljne koncepcijske razlike u pravcima kojima treba da ide finansijski sektor. Dobili smo kvalitetne prijedloge i sugestije i koncept javnih rasprava je apsolutno prihvatljiv kako bi zakoni dobili najbolju formu", rekao je Zoran Tegeltija, ministar finansija.

Tokom jučerašnje rasprave, poslanici RS razmatrali su Nacrt zakona o fiskalnoj odgovornosti, Nacrt zakona o advokaturi i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama po hitnom postupku.

Kako kaže Tegeltija, cilj donošenja Zakona o fiskalnoj odgovornosti je ograničavanje javne potrošnje i jačanje odgovornosti za efikasno i efektivno korištenje budžetskih sredstava. Ovim zakonom predviđeno je i osnivanje fiskalnog savjeta RS, kao nezavisnog organa koji ocjenjuje kredibilitet fiskalne politike, a definiše se i to pravilo da dug na kraju fiskalne godine ne može biti veći od 55 odsto ostvarenog BDP-a. Ukoliko ovaj zakon bude usvojen u sadašnjem obliku, fiskalni savjet RS sastojaće se od predsjednika i dva člana koje će imenovati Narodna skupština RS, na prijedlog predsjednika RS, koji će sprovoditi konkursnu proceduru.

ODREDBA

Upravo ova odredba bila je sporna opozicionim poslanicima koji su tražili da se fiskalni savjet RS bira na način kao i glavni revizor RS, odnosno da proceduru sprovodi Komisija za izbor i imenovanja NS RS.

Ministar finansija u završnoj riječi rekao je da RS treba fiskalni savjet koji će biti savjetodavno tijelo, koje će davati stavove o fiskalnoj politici i iznositi svoje mišljenje s tim da neće imati mogućnosti da donosi odluke.

Odgovarajući na pitanje, da li je bilo pritisaka i da li RS može očekivati probleme, s obzirom na to da BiH već ima fiskalni savjet, Tegeltija je rekao da je bilo pritisaka, ali da RS treba fiskalni savjet sa nestranačkim stručnjacima, za razliku od Fiskalnog savjeta BiH, gdje sjede političari.

"Smatramo da zakon o fiskalnoj odgovornosti treba RS i da je trebalo da bude donesen još prije tri godine. Pozdravljamo njegovo pojavljivanje i tražimo da ovaj zakon rigorozno kazni sve one koji raspolažu i upravljaju finanskijim sredstvima na način da sve ono što učine suprotno usvojenom budžetu bude krivično djelo", rekao je Dragan Čavić, poslanik NDP-a u Narodnoj skupštini RS.

Rasprava o Zakonu o fiskalnim kasama, koji je usvojen po hitnom postupku, takođe je bila poprilično žučna, posebno od strane opozicionih poslanika, koji su tražili ukidanje ovog zakona, za koji kažu da je iz privrede u posljednjih sedam godina uzeo od 110 do 150 miliona KM bez ikakve potrebe.

Vukota Govedarica, šef poslaničkog kluba SDS-a, rekao je da fiskalizacija u RS nije potrebna i nije uvela red u privredu, kako se to ranije tvrdilo, već je poslužila da pojedinci koji su nabavljali i servisirali kase ostvare dobit.

SVJEDOČENJE

Govoreći o velikom kriminalu u procesu fiskalizacije, poslanici opozicije dotakli su se i svjedočenja Kemala Čauševića, bivšeg direktora UIO, koji je rekao da su mu svojevremeno Japanci nudili donaciju fiskalnih kasa potrebnih za sve privrednike u BiH, ali da su to vlasti RS i FBiH pod sumnjivim okolnostima odbile.

Ovim zakonom fiskalizacije se oslobađaju preduzetnici koji obavljaju usluge taksi prevoza kao mali preduzetnici, ali jača se kontrola u oblasti prometa i usluga na način da se usklađuje sa Zakonom o prekršajima.

Za opoziciju je posebno bilo sporno to što se fiskalizacije oslobađaju pojedinačni taksi prevoznici, ali ne i firme koje se bave taksi prevozom. Takav slučaj je u Banjaluci, gdje će npr. firma "Patrol taksi" morati imati fiskalne kase u svojim vozilima, a ostali taksi prevoznici neće s obzirom na to da "Patrol taksi" radi kao pravno lice, a ne kao samostalni preduzetnik.

Sa druge strane, ministar finansija RS rekao je da je fiskalizacijom poboljšana fiskalna disciplina u RS te da fiskalne kase imaju sve zemlje regiona.

Fiskalne kase za Stevančevića i Mitrovića

Tokom rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama, Milanko Mihajlica, poslanika SRS, donio je dvije velike fiskalne kase.

Kako kaže, jednu je dobio od prijatelja penzionera da je preda Iliji Stevančeviću, da kada posluje sa vlastima, odštampa i fiskalni račun, aludirajući na promjenu njegovog stranačkog dresa u korist vladajućih stranka. Kako kaže, drugu kasu dobio je od prijatelja privrednika da je preda Vojinu Mitroviću, da takođe izda fiskalni račun za uslugu vlasti kojoj se priklonio odmah nakon izbora iz redova NDP-a.

Usvojeni zakoni

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o doprinosima

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak

Nacrt zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza

Nacrt zakona o porezu na nepokretnosti

Nacrt zakona o porezu na dobit

Nacrt zakona o odgođenom plaćanju poreskog duga

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti

Nacrt zakona o računovodstvu i reviziji RS

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom registru finansijskih izvještaja RS

Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o investicionim fondovima

Nacrt zakona o obaveznim osiguranjima u saobraćaju

Nacrt zakona o fiskalnoj odgovornosti u RS

Nacrt zakona o advokaturi RS

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama - po hitnom postupku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije