BiH

Zakoni u BiH štite vjerske slobode

Zakoni u BiH štite vjerske slobode
Zakoni u BiH štite vjerske slobode

VAŠINGTON - Američki Stejt department objavio je izvještaj o vjerskim slobodama za 2013. godinu, a kada je u pitanju BiH, u oba entiteta, kao i na državnom nivou, na snazi su zakoni koji štite vjerske slobode.

"U praksi, vlasti generalno poštuju te slobode i prava, iako entitetske i lokalne vlade ponekad ne sprovode mjere zaštite, a slabi administrativni i sudski sistemi često predstavljaju velike prepreke u očuvanju prava vjerskih manjina. U tom smislu, u 2013. je bilo izvještaja o kršenjima vjerskih prava i diskriminaciji na istoj osnovi, prema vjerskim manjinama, u gotovo svim dijelovima BiH", navodi se u dokumentu Stejt departmenta.

Kako je navedeno, tokom 2013. zabilježeno je i nekoliko kontroverznih i ispolitizovanih slučajeva, kada je u pitanju izgradnja vjerskih zgrada i spomenika na privatnom ili državnom zemljištu. Neki od tih slučajeva i do danas su neriješeni. U izvještaju se navodi da iza ovih izgradnji stoji namjera da se pošalje politička poruka manjinskim vjerskim zajednicama, a koje se odnose na dominantnost većinske vjerske zajednice u određenom području.

Dalje se navodi da je u junu sud u Srebrenici odbio zahtjev Fate Orlović da se s njene zemlje premjesti pravoslavna crkva, koje je nezakonito izgrađena. Ona je odmah uložila žalbu Okružnom sudu u Bijeljini i do kraja 2013. nije bilo odgovora.

"Sa druge strane, Srpska pravoslavna crkva i dalje je nastavila da insistira na povratku svoje zgrade u kojoj se trenuto nalazi jedan od fakulteta Univerziteta u Sarajevu", stoji u izvještaju. Korak naprijed zabilježen je prošlog jula, kada je odlučeno da se jedna od soba u zgradi posveti Institutu za religijski dijalog.

Tokom godine zabilježena su 34 incidenta u vezi s vjerskim objektima, a policija je uspjela da identifikuje devet počinilaca. Ti slučajevi su od strane lokalne policije uglavnom okarakterisani kao vandalizam, a počinioci su maloljetni prestupnici, alkoholisane osobe ili mentalno nestabilne osobe.

U julu je oskrnavljeno pravoslavno groblje u mjestu Ponjevići, kod Donjeg Vakufa. Spora reakcija lokalnih vlasti dovela je do reakcije Međureligijskog vijeća, koje je javno progovorilo o nekažnjavanju za takva djela vandalizma.

Sud u Bijeljini u martu je donio presudu u slučaju petorice pojedinaca zbog upada u Atik džamiju. Sud je tri vandala kaznio sa 600 maraka, četvrti je dobio mjesec dana zatvora, dok je peti oslobođen optužbi.

U mjestu Pecišta, u blizini Srebrenice, lokalna policija uhapsila je dva prestupnika koji su još 2012. prevrnuli spomenike na pravoslavnom groblju. Oni su optuženi za poticanje na vjersku mržnju. Sud im je dosudio uslovnu zatvorsku kaznu u trajanju od dva mjeseca.

Kada je riječ o vjerskom obrazovanju, uglavnom je decentralizovano. Škole organizuju časove vjeronauke one religije koja je većinska u tom području, s nekim izuzecima. Učenici srednjih škola imaju pravo da odluče da li će ići na vjeronauku, dok u osnovnim školama to uglavnom odlučuju roditelji.

U izvještaju se navodi da su zvaničnici Ambasade tokom prošle godine bili aktivno uključeni u diskusije u vezi s vjerskim slobodama, gdje su izrazili svoju zabrinutost za kršenje istih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije