BiH

Zapad odbranjen zahvaljujući jedinstvu RS

Zapad odbranjen zahvaljujući jedinstvu  RS
Zapad odbranjen zahvaljujući jedinstvu RS

PRIJEDOR - Predsjedik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je danas u Kozarskoj Dubici da su ova i druge opštine u zapadnom dijelu Srpske od hrvatske agresije u septembru 1995. godine odbranjene, zahvaljujući jedinstvu vojske, policije i naroda.

"Bitka za zapadne granice Republike Srpske dobijena je zahvaljujući jedinstvu vojske, policije i naroda. To jedinstvo i danas nam je potrebno. Uvijek moramo imati u vidu da su naši tadašnji i raniji neprijatelji uvijek bili jedinstveni, posebno kada je riječ o neprijateljstvu prema srpskom narodu", izjavio je Savčić na komemoratinom skupu povodom obilježavanja 19 godina od hrvatske agresije na opštinu Kozarska Dubica.

Savčić je dodao da istu poruku upućuje i izabranim predstavnicima srpskog naroda.

On je naveo da su na današnji dan prije 19 godina hrvatske i muslimanske snage izvršile agresiju na zapadne dijelove Republike Srpske, te da je danas prilika da se podsjeti na te ratne događaje i sve nevino stradale saborce, te veliki broj ubijenih civila.

"Demokratski i zapadni svijet je osjetljiv na civilne žrtve, pod uslovom da nisu srpske. Moramo sjećati svih naših žrtava i odavati im dužnu počast svakom prilikom", poručio je Savčić.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Mile Zlojutro izjavio je da su na obalama Une u toj opštini prije 19 godine hrvatske snage počinile najbestijalniji zločin u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske.

"Ni poslije 19 godine niko za to nije odgovarao. Moramo se podsjetiti da su ovdje korištene sve ustaške metode ubijanja iz Drugog svjetskog rata, od davljenja žicom, klanja, spaljivanja civila u automobilima", rekao je Zlojutro novinarima.

On je poručio da se događaji iz septembra 1995. godine i zločini koji su tada počinjeni nikada ne smiju zaboraviti.

"I mi i buduće generacije moramo insistirati na pravdi i tražiti pravdu, ne za nas nego za žrtve", rekao je Zlojutro.

O ratnim događajima iz septembra 1995. godine i namjerama agresorske vojske, na komemorativnom skupu kod Spomen-krsta na obali rijeke Une u Kozarskoj Dubici prisutnima je govorio predsjednik Opštinske boračke organizacije Dragoljub Ćibić.

On je naglasio da je cilj agresije na opštine u zapadnom dijelu Republike Srpske bio podijela BiH po principu hrvatske i muslimanske strane i okončanje rata na takav način.

Ćibić je podsjetio da su mete neprijateljske artiljerije u Kozarskoj Dubici bili svi vitalni i civilni objekti, uključujući i škole.

Poslanik u Narodnoj skupšini Republike Srpske Darko Banjac izjavio je da se događaji u septembru 1995. godine nikada ne smiju zaboraviti, jer se obilježavanjem godišnjica tih događaja čuva istina o odbrani ovih prostora, koja je narodu donijela slobodu i dovela do stvaranja Republike Srpske.

Komemorativnom skupu kod Spomen-krsta na obali rijeke Une prethodila je sveta liturgija za sve stradale borce Vojske Republike Srpske, koja je jutros služena u Spomen-hramu Svete Petke u Kozarskoj Dubici.

Na današnji dan prije 19 godina regularne snage Hrvatske vojske izvršile su agresiju na opštine Kozarska Dubica, Kostajnica, Novi Grad i Gradiška, nakon što su neprijateljski vojnici u noći između 17. i 18. septembra 1995. godine uspjeli da na dva mjesta pređu rijeku Unu - kod Novog Grada i Kozarske Dubice i probiju graničnu liniju odbrane.

Tokom dva dana hrvatske agresije na opštinu Kozarska Dubica, od dejstva artiljerije i u neposrednim borbama poginule su 44 osobe, odnosno 32 pripadnika Dubičke brigade Vojske Republike Srpske i 12 civila, koji su se zatekli na putu uz rijeku Unu.

Za zločine hrvatske vojske počinjene tokom agresije na području zapadnokrajiških opština Republike Srpske do danas niko nije odgovarao, uprkos tome što su prvi izvještaji o počinjenim ratnim zločinima protiv civilnog stanovništva nadležnim institucijama podneseni još 1996. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije