BiH

"Zapad pere savjest preko BiH"

"Zapad pere savjest preko BiH"
"Zapad pere savjest preko BiH"

Politički analitičar Mirnes Kovač rekao je večeras da je BBC pisanjem o BiH kao kolijevci džihadizma pokušao da opere savjest zapadnih zemalja.

On je naveo da dokumentarac i tekst britanskog medija ne predstavlja činjenično stanje, s obzirom na to da za vreme rata u bivšoj Jugoslaviji nije postojala ni Al Kaida, a pogotovo ne Islamska država.

“Ovo je pokušaj da se kroz retrovizor i iz ove vremenske distance stvori projekcija na ’90. godine kao da nije bilo ni 11. septembra ni Al Kaide. Islamska država je rezultate jedne katastrofalne intervencije na Bliskom istoku, odnosno uopšte samog međunarodnog intervencionizma u tom regionu. Sada imamo urušavanje tih društava i pojavu mutantnih struktura“, kaže Kovač, a prenosi B92.

Prema njegovim riječima, BBC je pokušao da opere svjest Zapada za situaciju u kojoj se trenutno svijet nalazi.

“BiH je bila međunarodno priznata država. Bio joj je uveden embargo na uvoz naoružanja i nelogično je da je u toku rata imala kontrolu nad granicama. Ko je došao, kako su došli, kojim putem, ko ih je dovezao u BiH? to su pitanja koja ne bi trebalo da se postavljaju bosanskim muslimanima i Vladi BiH koja se borila da preživi. Nije moralno sada to prišivati bosanskim muslimanima“, dodaje Kovač.

On smatra da radikalni džihadisti bosanske muslimane smatraju nevjernicima jer su odabrali sekularnu državu sa demokratskim uređenjem.

Podsjetimo, BBC je objavio video i tekst u kom obrazlaže da je BiH kolijevka džihadizma još iz vremena rata u bivšoj Jugoslaviji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije