BiH

Zasjedalo Predsjedništvo SNSD-a: Ekonomska politika RS mora da bude razvojna

Zasjedalo Predsjedništvo SNSD-a: Ekonomska politika RS mora da bude razvojna
Foto: Jelena Đurđević | Zasjedalo Predsjedništvo SNSD-a: Ekonomska politika RS mora da bude razvojna

BANJALUKA - Predsjedništvo SNSD-a zaključilo je danas da ekonomska politika RS u narednoj godini mora da bude razvojna, a budžet stabilizirajući te da su očekivanja da će BDP po glavni stanovnika iduće godine u RS biti preko 9.000 KM.

"Konstatovali smo da institucije BiH nisu u funkciji podrške razvoju RS, jer preko 740 miliona KM za projekte razvoja je blokirano. Utvrdili smo da je zbog toga što nisu usvojene akcize RS izgubila direktnih 90 miliona KM", rekao je Dodik.

Predsjedništvo SNSD-a zaključilo je da je Vlada RS ostvarila odlične rezultate i predložilo da se napravi integralni projekat ulaganja u poljoprivredu, gdje je prošle godine kroz razne projekte, vodovode, nasipe i uz subvencije uloženo preko 400 miliona KM.

"Stanje u zdravstvu je složeno i opterećeno zaostalim obavezama. Vlada RS je zadužena da napravi poseban sanacioni program, a prioritet je zadržavanje sektora likvidnim", rekao je Dodik dodajući da u javnom sektoru postoji mogućnost za bolji rad te da se traži veća odgovornost menadžmenta, posebno u oblasti šumarstva, gdje moraju da se poštuju odluke Vlade RS.

Nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a, Dodik je rekao da će se i u idućoj godini nastaviti sa razvojnim projektima, kao što su gradnja hidroelektrana, autoputeva i bolnica te da je sa kineskim partnerima razmatrana mogućnost stvaranja posebnih ekonomskih zona, čemu će se dati prioritet.

Iduće godine biće napravljen cjelovit projekat demografskog razvoja, koji podrazumijeva, pored pronatalitetne politike, i politiku ruralnog razvoja, kako bi ljudi na periferiji imali bolje uslove za život.

"Nezadovoljni smo stanjem u oblasti obrazovanja, prije svega u visokom obrazovanju, gdje se potkralo mnogo loših i nepotrebnih stvari", rekao je Dodik, naglašavajući da je Predsjedništvo SNSD-a zaključilo da se pod lupu moraju staviti sve diplome iz Širokog Brijega, Travnika i još nekih mjesta te da je od Vlade RS i nadležnog ministarstva zatraženo da se sve isprovjerava, jer je javna tajna da se diplome dobijaju za dva dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije