BiH

Zastava IS i na kući u Ošvama

Zastava IS i na kući u Ošvama
Zastava IS i na kući u Ošvama

MAGLAJ - Baš kao zimus na kućama u vehabijskom gnijezdu Gornja Maoča, kod Brčkog, zastava terorističke organizacije Islamska država (IS) zavijorila se i na jednoj kući u Ošvama, kod Maglaja.

Riječ je o selu koje je već danima u žiži javnosti, nakon što se saznalo da je u njemu placeve kupilo nekoliko radikalnih islamista, koji se u redovima IS bore u Siriji i Iraku, a zbog čega su bezbjednosni stručnjaci ocijenili da Ošve predstavljaju izvor terorističke prijetnje.

Mještanin Izet Hadžić rekao je da o odlascima na strana ratišta ne zna ništa.

"U Siriju bih možda otišao na početku sukoba, ali sada ne, jer tamo muslimani ubijaju muslimane", rekao je Hadžić za N1, ističući da, osim jedne zastave, koju bi "skinuo da može", u selu nema vidnih obilježja IS.

Podsjetimo, "Nezavisne" su prije tačno tri godin prve pisale da vehabije u Ošvama prave novu bazu, a tada su nam i u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) potvrdili da znaju da su se u tom selu nastanili pripadnici vehabijskog pokreta, te da ih prate.

Navodno je čak i Harun Mehičević, najveći bezbjednosni problem Australije, kupio zemljište u Ošvama, koje su procentualno "iznjedrile" najviše džihadista, odnosno boraca za IS u Siriji i Iraku.

Ovaj put su nam iz SIPA kazali da su u toku dodatne provjere navoda o eventualnoj kupovini zemljišta na području Maglaja od strane pripadnika Islamske države.

"SIPA kontinuirano vrši provjere svih navoda koji se na bilo koji način mogu dovesti u vezu s terorističkim aktivnostima, bilo da se radi o finansiranju, vrbovanju ili drugim aktivnostima u vezi s terorizmom", kazala je prije nekoliko dana Kristina Jozić, v.d. portparola SIPA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije