BiH

Zaštićeni svjedok: Hodžić me udarao i seksualno zlostavljao

Zaštićeni svjedok: Hodžić me udarao i seksualno zlostavljao
Zaštićeni svjedok: Hodžić me udarao i seksualno zlostavljao

SARAJEVO - Na suđenju za zločine počinjene nad Srbima i Hrvatima na Igmanu, zaštićeni svjedok izjavio je da ga je tokom zarobljeništva čovjek, za koga je čuo da se zove Nedžad Hodžić, udarao i seksualno zlostavljao.

Svjedočeći u korist Tužilaštva BiH, svjedok "B" je rekao da je 19. aprila 1993. godine uhapšen i odveden na Igman, gdje je smješten u jedno skladište, prenosi Birn. 

On je rekao da je tog dana dobio batine od lica za koje je saznao da se zove Nedžad Hodžić. 

Odgovarajući na pitanje Tužilaštva da li ga je to lice i nakon toga tuklo, svjedok je rekao da jeste. Dodao je da je tokom zatočeništva pržen po tijelu i da je ranjen u stopalo. 

Svjedok "B" je rekao kako se Hodžić iživljavao nad zatočenicima.

"Došao je jedan dan tamo gdje smo bili smješteni i počeo je tući. Istukao je mene, pa svjedoka `C`. Svjedoka `C` je stavio uz betonski stub i tukao pendrekom. Kad nas je istukao, istjerao nas je van da se vidi je li on dobro uradio posao", rekao je svjedok.

Nedžadu Hodžiću i Dževadu Salčinu sudi se da su, kao pripadnici odreda "Zulfikar" tzv. Armije BiH, mučili, premlaćivali i seksualno zlostavljali zatvorenike, odsijecali im dijelove tijela, zastrašivali ih i učestvovali u drugim nečovječnim djelima.

Hodžić i Salčin optuženi su za zločine nad Srbima i Hrvatima počinjene u prvoj polovini 1993. godine na lokalitetu hotela "Mrazište" na Igmanu. 

Svjedok "B" je potvrdio da je seksualno zlostavljan tokom zatvoreništva. 

"Jednog dana je mene i svjedoka `C` natjerao na oralni seks. Ali, to je brzo prekinuto", rekao je on, dodavši da ga je na to natjerao Nedžad Hodžić.

Na pitanje odbrane prvooptuženog ko je bio prisutan u skladištu kada je svjedok udaran, zaštićeni svjedok je rekao da je tu, osim Hodžića, bilo još vojnika, ali da ne zna kako se zovu niti može opisati kako su izgledali. 

Opisujući Hodžića, svjedok je rekao da je bio srednjeg rasta, jače građe, smeđe kose i sa ožiljkom na licu. 

Odgovarajući na pitanje odbrane gdje je Hodžić imao ožiljak, "B" je rekao da mu se učinilo da je u visini jagodice, ali da nije siguran. 

Svjedok "B" je svjedočio putem videolinka iz Županijskog suda u Splitu. 

Suđenje se nastavlja u četvrtak, 23. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije