BiH

Zaštićeni svjedok siguran da je Krsmanović vozio kamion

Zaštićeni svjedok siguran da je Krsmanović vozio kamion
Zaštićeni svjedok siguran da je Krsmanović vozio kamion

SARAJEVO - Na suđenju Oliveru Krsmanoviću za zločine počinjene u Višegradu pročitan je iskaz zaštićenog svjedoka, koji je izjavio da su Oliver i Milan Lukić pucali na civile.

Svjedok VVS je naveo da je u hotelu "Vilina Vlas" u Višegradu vidio ljude iz Sjeverina (Srbija), jednu ubijenu stariju ženu i nekoliko mlađih muškaraca.

On je kazao da je apsolutno siguran da je ljude kamionom "zastava" sa ceradom odvezao Oliver Krsmanović, te da je vidio kako "pod tužnom vrbom usred dana ubijaju i bacaju tijela u Drinu".

Svjedoka VVS, kojem su dodjeljene najveće mjere zaštite, ispitalo je drugo Sudsko vijeće i njegov iskaz pročitan je na suđenju u novembru 2012.

Nakon što je odbrana dostavila spisak pitanja, ponovo ga je ispitalo posebno Vijeće i odgovori su pročitani u današnjem nastavku suđenja.

On je svjedočio u vezi sa otmicom 16 bošnjačkih civila iz Sjeverina 22. oktobra 1992, u kojoj je, prema optužnici, učestvovao Krsmanović sa Milanom Lukićem, koji je pred Haškim tribunalom osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina počinjenih u Višegradu.

Prema optužnici, ovi civili iz Srbije su oteti iz autobusa na području Rudog, na dijelu teritorije koji prolazi kroz BiH, a potom su odvedeni u "Vilinu vlas" u Višegradu, gdje su ih tukli drvenim palicama, a potom ubili.

U pročitanim odgovorima na pitanja odbrane svjedok VVS je rekao da je odlučio da kaže istinu kako bi se "rasteretio", a da je zatražio mjere zaštite zbog vlastite bezbjednosti.

On je naveo i kako je bio u radnoj obavezi, te da optuženog Olivera Krsmanovića poznaje od njegovog rođenja.

VVS je kazao da nije osumnjičen u ovom predmetu i da nije imao "nikakvu ulogu u Sjeverinu", te da je u ranijoj izjavi naveo ko je tukao ljude u "Vilinoj vlasi".

Krsmanovića optužnica tereti da je, kao pripadnik Druge podrinjske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u ubistvima, silovanjima, mučenjima i drugim nečovječnim djelima nad bošnjačkim civilima u Višegradu počinjenim 1992.

Na idućem ročištu bi, na prijedlog odbrane, trebalo da budu pušteni snimci svjedočenja tri svjedoka pred Haškim tribunalom.

Nakon što je preslušao audiozapise dostavljene iz Haškog tribunala, branilac Slaviša Prodanović je rekao da je dobio iskaze samo tri zaštićena svjedoka od 11 koje je tražio.

On je dodao da je putem pošte dobio povjerljiv dopis iz Haškog tribunala, koji još nije vidio, pa će na narednom ročištu, zakazanom za 4. novembar, obavijestiti o čemu se radi, javlja BIRN - Justice Report.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije