BiH

"Zaštitićemo RS od izbornog inženjeringa"

"Zaštitićemo RS od izbornog inženjeringa"
"Zaštitićemo RS od izbornog inženjeringa"

BANJALUKA - SNSD će zaštititi RS od izbornog inženjeringa i zloupotreba izbornog procesa koji spremaju probosanske partije iz FBiH, predvođene koalicijom 1. mart, izjavila je danas Dušica Savić, portparol SNSD-a.

Ona je najavila da će Klub SNSD-a u Narodnoj skupštini pokrenuti nekoliko inicijativa kako bi se spriječilo da Bošnjaci iz FBiH fiktivno prijave prebivalište u RS i na taj način utiču na izbore.

"Ovaj zakon nema uporište u federalnom ustavu i predstavlja pravni nonsens donesen samo u svrhe izbora", rekla je ona, podsjećajući na Zakon o pravima povratnika, koji je usvojio Dom naroda FBiH u petak, a koji omogućava glasanje u RS, a zadržavanje svih privilegija u FBiH.

Dodala je da zabrinjava to što opozicija u RS, predvođena SDS-om, još nije iznijela stav hoće li se suprotstaviti zloupotrebama koje dolaze iz FBiH.

"Mi od njih još nismo čuli njihov stav da li se u tome nalaze sa probosanskim partijama ili to nije slučaj", dodala je ona.

Nada Tešanović, potpredsjednik stranke, istakla je da SDS nema plan za RS i da do sada ništa nije realizovao, iako su juče predstavili svoju "Bijelu knjigu".

"Ovo nije bijela nego crna knjiga za narod RS", naglasila je Tešanovićeva.

Savićeva je istakla da SNSD podržava odluku Vlade RS da budu podignute plate budžetskim korisnicima, pozdravila je glasanje o izmjenama Zakona o platama u tom smjeru, kao i napore na popravljanju studenstkog standarda i modernizacije univerziteta u Istočnom Sarajevu i Banjaluci.

Osudila je odluku Ministarstva odbrane da se srpskim vojnim licima uskrate slobodni dani za proslavu Velikog petka i Velikog ponedjeljka, naglasivši da to predstavlja kršenje njihovih vjerskih prava i odluke Savjeta ministara BiH.

Na pres-konferenciji Tešanovićeva je govorila ispred Aktiva žena SNSD-a kao njegov predsjednik, najavivši mjere kojima će se dodatno popraviti položaj žena u RS. Podsjetila je da je SNSD postavio veliki broj žena na ključne pozicije, uključujući predsjednika i potpredsjednika Vlade RS, veliki broj ministara, upravnika u javnim preduzećima i načelnika opština.

Dušan Petrović, predsjednik Mladih SNSD-a, rekao je da je u subotu predstavljen program mladih za naredni period, a za 22. april najavio je veliku ekološku akciju svih 60 stranačkih odbora mladih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije