BiH

Zatraženo da Tolić bude proglašen krivim

Zatraženo da Tolić bude proglašen krivim
Zatraženo da Tolić bude proglašen krivim

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH je u završnoj riječi zatražilo da Josip Tolić bude proglašen krivim zbog zločina nad srpskim civilima u Brodu i Odžaku od maja do oktobra 1992.

Tužilac Milorad Barašin rekao je da je Tužilaštvo ponudilo dovoljno dokaza za tačke optužnice koje se odnose na kršenje Međunarodnog humanitarnog prava, te na tvrdnje da je riječ o zločinu nad civilima.

"U vrijeme izvršenja djela iz optužnice, sve su žrtve imale status civila, što su potvrdili brojni svjedoci. Mahom žene, starci i djeca, te oni koji su predali oružje, u trenutku zarobljavanja nisu učestvovali u neprijateljstvima", naveo je Barašin.

Kada je riječ o nečovječnom postupanju prema zatvorenicima u osnovnoj školi u Odžaku, Barašin je istakao da su brojni svjedoci rekli da ih je tukao lično optuženi, nakon čega ih je tjerao da ližu vlastitu krv, prenosi BIRN.

Barašin je dodao da je većina svjedoka Tužilaštva identifikovala optuženog u sudnici, te naveo da mnogi od svjedoka u ranijim iskazima nisu pominjali optuženog, ali da su bili sigurni na glavnom pretresu, pa im treba vjerovati.

Prema optužnici, Tolić je optužen da je, kao pripadnik 102. Odžačke brigade Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/, učestvovao i u ubistvima nekoliko zatvorenika, među kojima i Svetozara Dervenića, Mirka Pajića, Sime Cvetkovića, Rade Tomanovića i Rade Deronjića.

"Svjedok Drago Ninković rekao je da su Anto Golubović i Josip Tolić odveli zatočenika Svetozara Dervenića zvanog Četo iz škole u Odžaku, te da je nakon toga on, usljed fizičkih povreda, preminuo. Tokom unakrsnog ispitivanja, on je svoj iskaz osporio", naveo je Barašin i dodao da je ovaj iskaz konfuzan, ali da se zbog protoka vremena i zdravstvenog stanja svjedoka, ne može zanemariti.

On je rekao da su o ubistvima zatočenika svjedočili brojni svjedoci, kojima treba vjerovati.

"Tolić je optužen i da je zajedno sa drugim pripadnicima HVO-a tjerao zatvorenike na seksualni odnos sa umno poremećenom zatvorenicom, što je vjerodostojno opisao svjedok AB-2, koji nema razloga da neosnovano tereti optuženog", naveo je Barašin.

On je rekao da je materijalnim dokazima i iskazima svjedoka Tužilaštva dokazao da je Tolić učestvovao i u pljačkanju zatvorenika, te odvođenju zatvorenika na prinudne radove, na kojima su mnogi izgubili živote.

Barašin se osvrnuo i na svjedočenje optuženog Josipa Tolića, koje je bilo zatvoreno za javnost, naglasivši da tada Tolić nije govorio istinu.

Barašin je naveo da za Tolića gotovo da nema olakšavajuće okolnosti, osim korektnog ponašanja u sudnici, a da pod otežavajućim treba naglasiti njegovu okrutnost, koju žrtve i porodice žrtava i danas osjećaju.

Odbrana će završne riječi iznijeti 6. februara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije