BiH

Zatvoreni Srbi odbili da se priključe Armiji BiH, pa osuđeni

Zatvoreni Srbi odbili da se priključe Armiji BiH, pa osuđeni
Zatvoreni Srbi odbili da se priključe Armiji BiH, pa osuđeni

SARAJEVO - Na suđenju Selmanu Busnovu za zločine počinjene na području Kladnja, svjedok Tužilaštva BiH Danis Gačić rekao je da su zatvoreni Srbi u zgradama prosvjetnih radnika u Stuparima odbili poziv da se priključe Armiji BiH.

Gačić, koji je obavljao poslove u Sekretarijatu za narodnu odbranu u opštini Kladanj, dodao je da se to dogodilo krajem 1992. ili početkom 1993.

Pošto su imali zakonsku obavezu da se priključe Armiji BiH, protiv njih je, kako je naveo svjedok, pokrenut krivični postupak, nakon čega su osuđeni.

On je rekao da mu nije poznato ko je naredio Srbima da se smjeste u zgrade prosvjetnih radnika.

Drugi svjedok Tužilaštva BiH, nekadašnji član ratnog Predsjedništva opštine Kladanj Muhamed Krekić je rekao da je nezvanično saznao da su Srbi smješteni u zgrade prosvjetnih radnika u Stuparima radi njihove bezbjednosti.

Krekić, koji je bio predsjednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Kladanj, rekao je da zvanično nije dobio tu informaciju, već je čuo iz priča.

Prema optužnici, policajci i pripadnici Teritorijalne odbrane iz Stupara počeli su krajem maja 1992. nezakonito hapsiti srpske civile, nakon čega su zatvoreni u školu, a zatim u zgrade prosvjetnih radnika.

Krekić je rekao da je u januaru 1993. dobio dokument koji je potpisao optuženi Selman Busnov, u kojem je navedeno da u Stuparima ima iscrpljenih Srba, da im je potrebna hrana, ali i da ima onih koji trebaju krivično odgovarati.

Svjedok je naveo da je Izvršni odbor zaključio da se prvi put upoznaje sa statusom tih Srba, da trebaju imati prava kao i ostali građani, kao i da treba pokrenuti postupak protiv onih kod kojih je pronađeno oružje.

Krekić je rekao da je u maju 1993. formirana komisija za razmjenu, a da su se razmjene obavljale i prije toga, prenosi Birn.

Busnov je optužen zajedno sa Safetom Mujčinovićem, Zijadom Hamzićem, Nusretom Muhićem, Nedžadom Hodžićem, Osmanom Gogićem, Ramizom Halilovićem i Kahrom Vejzovićem, bivšim pripadnicima TO-a, vojne i civilne policije za nezakonito zatvaranje Srba, kao i premlaćivanje i nečovječno postupanje.

Suđenje će biti nastavljeno 3. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije