BiH

Završen dokazni postupak na suđenju Zemiru Kovačeviću

Završen dokazni postupak na suđenju Zemiru Kovačeviću
Završen dokazni postupak na suđenju Zemiru Kovačeviću

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH i odbrana Zemira Kovačevića danas su okončali dokazni postupak na suđenju za zločine počinjene 1992. nad Srbima u Sijekovcu, tadašnja opština Bosanski Brod.

Tužilaštvo BiH je uložilo u spis pisani nalaz i mišljenje vještaka Ramiza Dugalića, dok odbrana Kovačevića nije imala dodatne dokaze, prenosi Birn.

Predsjedavajući sudija Davorin Jukić rekao je da će za dvije sedmice Sudsko vijeće odlučiti da li će izvoditi određene dokaze po službenoj dužnosti.

Ukoliko ne bude dokaza Suda BiH, na ročištu 5. marta biće dogovoreni termini izvođenja završnih riječi.

Zemir Kovačević optužen je da je, kao pripadnik interventnog voda Prve bosanskobrodske brigade, koja je kasnije prerasla u 101. bosanskobrodsku brigadu HVO-a, u martu 1992. počinio zločine nad srpskim civilima u selu Sijekovac.

U optužnici se navodi da je Kovačević učestvovao u napadu na Sijekovac, gdje je, zajedno sa ostalima, iz kuća u dvorište izveo 15 odraslih lica i četvoro djece srpske nacionalnosti, od kojih su neki ubijeni.

Kovačević se u pritvoru nalazi od kraja 2011, kada je izručen BiH iz Švedske. Optužnica protiv njega potvrđena je u aprilu 2012, a suđenje mu je počelo u julu te godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije