BiH

Podignuta zastava BiH u Strazburu

Podignuta zastava BiH u Strazburu
Podignuta zastava BiH u Strazburu

STRAZBUR - Na trgu ispred gradske vijećnice u Strazburu održana je svečana ceremonija podizanja zastave BiH povodom otpočinjanja predsjedavanja BiH Komitetom ministara Savjeta Evrope.

Iz Ministarstva inostranih poslova BiH saopšteno je da je tom prilikom ambasador BiH pri Savjetu Evrope Almir Šahović naglasio veliki značaj koji BiH pridaje prvom istorijskom predsjedavanju Savjetom Evrope, predstavio program predsjedavanja BiH, te zahvalio Strazburu na pomoći u organiziovanju promotivnih aktivnosti BiH tokom narednih šest mjeseci.

Svečanoj ceremoniji je prisustvovao veliki broj zvaničnika političkog, privrednog, kulturnog i vojnog života Strazbura i Alzasa, predstavnika diplomatskog kora i Sekretarijata Savjeta Evrope.

Zastava BiH ostaće na trgu ispred gradske vjećnice u Strazburu narednih šest mjeseci.

Usvajanjem zajedničke izjave predsjedavajućih u Strazburu je završen interparlamentarni sastanak delegacije Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH i delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom.

Tokom sastanka, kojim su predsjedavali predsjedavajući Zajedničke komisije Nikola Lovrinović i predsjednik delegacije Evropskog parlamenta Tonino Picula, bilo je riječi o formiranju zajedničkog parlamentarnog odbora parlamenta BiH i Evropskog parlamenta.

Na sastanku je razgovarano i o obavezama koje proizilaze nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Tokom sastanka u Strazburu raspravljalo se i o stanju procesa evropskih integracija i reformi u BiH, sa posebnim akcentom na novi pristup EU, kao i o drugim obavezama BiH nakon što 1. juna na snagu stupi SSP.

Delegacije su razgovarale i o javnim finansijama i odnosima BiH sa međunarodnim finansijskim institucijama, o energetskom sektoru i saradnji BiH sa susjednim zemljama u toj privrednoj grani, o vladavini prava, zaštiti ljudskih prava i funkcionisanju pravosudnog sistema, o uzrocima radikalizacije mladih i o ukupnoj saradnji zemalja jugoistočne Evrope.

Osim Lovrinovića, delegaciju Parlamentarne skupštine BiH u Strazburu su činili i članovi Zajedničke komisije za evropske integracije Aleksandra Pandurević, Zdenka Džambas, Fehim Škaljić i Saša Magazinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije