BiH

Završene rasprave u Predstavničkom domu, slijedi glasanje

Završene rasprave u Predstavničkom domu, slijedi glasanje
Foto: N.N. | Završene rasprave u Predstavničkom domu, slijedi glasanje

SARAJEVO - Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH završio je raspravu o svim tačkama dnevnog reda, a nakon polučasovne pauze uslijediće izjašnjavanje o razmatranim tačkama.

Mirsad Mešić iz SDP-a pozvao je poslanike da podrže inicijativu njegovog stranačkog kolege Denisa Bećirovića da Predstavnički dom bude zadužen da obavi raspravu o Deklaraciji o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, koju je usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Šef Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević danas je ocijenila neprihvatljivim da Predstavnički dom raspravlja o deklaraciji usvojenoj u Narodnoj skupštini.

Ona je navela da se na jučerašnjoj sjednici Ustavnopravne komisije moglo vidjeti da je Bećirovićeva intencija da van snage bude stavljena ova deklaracija.

"Ne može jedan parlament stavljati van snage akte drugog parlamenta, to je nedopustivo", poručila je Pandurevićeva.

Ona je zatražila da se Predstavnički dom večeras ne izjašnjava o davanju saglasnosti za ratifikaciju Sporazuma o grant sredstvima između Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Ministarstva spoljnih poslova Norveške za unapređenje bezbjednosti žena i odgovora na rodno zasnovanu diskriminaciju i nasilje u BiH, vrijednom oko 200.000 KM.

Navodeći da su Vlada i DŽender centar Republike Srpske dostavili negativno mišljenje za ovaj sporazum, ali da sigurne kuće iz Srpske hoće sredstva koja donira Norveška, Pandurevićeva je rekla da bi bilo dobro odgoditi izjašnjavanje dok se ne razjasni ovaj problem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije