BiH

Završeno obilježavanje na Brčanskoj malti

Završeno obilježavanje na Brčanskoj malti
Završeno obilježavanje na Brčanskoj malti

TUZLA - Na Brčanskoj malti u Tuzli završeno je obilježavanje 23 godine od stradanja bivših pripadnika JNA koje su iz zasjede napale muslimanske snage.

Okupljanje učesnika na mjestu gdje su stradali vojnici proteklo je bez incidenata, uz jako policijsko obezbjeđenje.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović rekao je da su na ovom mjestu vojnici stradali samo zato što su bili legalni i legitimni pripadnici tadašnje države.

On je podsjetio da krizni štab grada Tuzla nije ispoštovao dogovor o mirnom povlačenju kolone JNA.

Prema njegovim riječima, Patriotska liga, jedinice Teritorijalne odbrane i "Zelene bereteke" napale su kolonu i ubile 59 nevinih vojnika, a 44 su ranili.

Obilježavanju 23 godine od stradanja vojnika JNA u "Tuzlanskoj koloni" prisustvovali su potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić, savjetnik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević.

Prisutni su bili predsjednik Pododbora za obilježavanje značajnih istorijskih događaja Velimir Dunjić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić, te preživjeli i članovi porodica stradalih vojnika.

Nakon što su na Brčanskoj malti danas položene bijele ruže, služen pomen stradalim vojnicima i prislužene su svijeće, učesnici se vraćaju prema Bijeljini.

Na gradskom groblju Pučile u 12.00 časova biće služen parastos, u 12.30 časova je predviđeno polaganje cvijeća na Spomen-kosturnicu, a u 12.45 časova obraćanje zvaničnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije