BiH

Zbog Džaferovića i dalje bojkotuju zasjedanje

Zbog Džaferovića i dalje bojkotuju zasjedanje
Zbog Džaferovića i dalje bojkotuju zasjedanje

BANJALUKA - Poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH čvrsto ostaju pri stavu da neće prisustvovati plenarnom zasjedanju dok god je Šefik Džaferović član Kolegijuma parlamenta BiH.

Rekao je to Staša Košarac, predsjedavajući Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH, nakon što je sa kolegama poslanicima i delegatima u parlamentu BiH razgovarao s Miloradom Dodikom, predsjednikom SNSD-a.

"Pozivamo i dalje političke stranke koje participiraju u Predstavničkom domu da se pridruže našoj inicijativi i da na dnevnom redu bude smjena Džaferovića", rekao je Košarac.

Na sastanku SNSD-ovih poslanika i delegata iz parlamenta BiH s predsjednikom stranke dogovoreno je opoziciono djelovanje na nivou BiH i konstatovano da fundamentalni interes ove stranke i dalje ostaje zaštita interesa RS. Košarac je rekao da je očigledno da aktuelna koalicija u FBiH i BiH ima problema s formiranjem vlasti, te da je potpuno jasno i vidljivo da se stvarala jedna bajka u vezi sa dolaskom Federike Mogerini, visoke predstavnice EU, nakon čijeg odlaska su na površinu isplivali svi problemi na koje je SNSD ukazivao. Komentarišući proslavu 1. marta u parlamentu BiH i ratne zastave Armije BiH na toj svečanosti, Košarac je rekao da je to dio folklora koji potpuno vrijeđa emocije srpskog naroda RS, konstatujući da korištenje sale parlamenta BiH mora odobriti zajednički lolegijum, čiji su članovi Mladen Bosić i Ognjen Tadić.

Poslanici i delegati saglasni su da ni kao opozicija na nivou BiH neće dozvoliti prenose nadležnosti sa RS u kapacitetu koji imaju.

"Ne vidim da je vlast preuzeta, a Savjet ministara BiH da mogu formirati, oni bi ga formirali, i jedva čekamo da svu odgovornost preuzmu na svoja pleća", rekao je Sredoje Nović, delegat SNSD-a u Domu naroda parlamenta BiH.

Komentarišući deklaraciju HNS-a i glasanje Nade Tešanović, potpredsjednika SNSD-a i predsjedavajuće Vijeća naroda RS, za taj dokument kojim se traži preuređenje BiH, Nović je rekao da SNSD još nije zauzeo svoj stav, ali da je RS sigurno ispred svega.

Prije delegata i poslanika u parlamentu BiH, sastanak sa Dodikom održala je i Tešanovićeva, ali i Radovan Višković, šef Kluba SNSD-a u NS RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije