BiH

Zbog političkog uticaja nema optužnice za Dobrovoljačku

Zbog političkog uticaja nema optužnice za Dobrovoljačku
Foto: Jelena Đurđević | Zbog političkog uticaja nema optužnice za Dobrovoljačku

BANJALUKA - Milan Romanić, advokat porodica žrtava u Dobrovoljačkoj ulici, rekao je da zbog političkog uticaja Tužilaštvo BiH ne smije da podigne optužnicu protiv odgovornih u slučaju Dobrovoljačke ulice.

On je, govoreći o odluci Ustavnog suda BiH, koji je razmatrajući apelaciju porodica žrtava Dobrovoljačke ulice odlučio da Tužilaštvo BiH u roku od tri mjeseca mora odlučiti po pritužbama o obustavljanju istrage, rekao da je apsurdno da je kolona koja se po prethodnom dogovoru mirno povlačila, legitimni vojni cilj.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS, rekao je da se plaši da Tužilaštvo i Ustavni sud BIH rade zajedno i da je cilj da se sve pritužbe koje su bile na obustavljanje istrage odbace.

"Odlučili smo da tražimo sastanak sa v. d. glavnog tužioca i da dobijemo zvanične informacije o tome u kojem pravcu se vodi istraga protiv kojih lica i za koji period", rekao je Kojić, naglašavajući da se zločin i događaj u Dobrovoljačkoj ulici ne može posmatrati samo kroz jedan dan ili sat.

Bogdana Tomović, majka Zdravka Tomovića, koji je kao vojnik JNA ubijen 3. maja 1992. godine u napadu na kolonu JNA u Sarajevu u Dobrovoljačkoj ulici, i Gordana Gvozdenović, sestre Obrada Gvozdenovića, koji je kao poručnik JNA ubijen 2. maja 1992. godine u Sarajevu na Skenderiji, ogorčene su što već 26 godina čekaju pravdu, naglašavajući da je sramotno što Tužilaštvo BiH neće da radi na tom predmetu.

Zločin u Dobrovoljačkoj ulici odnosi se na 2. i 3. maj 1992. godine i jedan je od prvih zločina koji su počinjeni nad Srbima. U ta dva dana ubijena su 42 čovjeka, a i pored toga u Tužilaštvu BiH obustavljajući istragu smatrali su da je kolona koja se mirno povlačila iz vojne kkasarne ka Lukavici bila legitimni vojni cilj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije