BiH

Zbog sumnje pape Franje u Međugorju dvostruko manje hodočasnika

Zbog sumnje pape Franje u Međugorju dvostruko manje hodočasnika
Zbog sumnje pape Franje u Međugorju dvostruko manje hodočasnika

MEĐUGORJE - Broj talijanskih hodočasnika koji posjećuju Međugorje smanjio se za pola otkada je papa Franjo izrazio sumnje da se Gospa doista ukazuje u Hercegovini, piše The New York Times, čija je reporterka Elizabeta Povoledo posjetila Međugorje.

"Kakva god presuda bila, ovo iščekivanje stvara stanje nesigurnosti za hodočasnike, a to utječe na sezonu. Iz tačke gledišta lanca opskrbe hodočasnicima, radi se o katastrofi", kaže Sante Frigo, Talijan čija supruga u Međugorju radi kao turistički vodič za hodočasnike.

Papa protiv međugorskih ukazanja

Papa Franjo je, podsjetimo, nedavno najavio da će rezultati vatikanske istrage o fenomenu Međugorja uskoro biti objavljeni, prenosi Index.hr. Objava konačne presude o tome priznaje li Vatikan međugorska ukazanja očekuje se vrlo skoro, a ako je suditi prema papinim nedavnim izjavama to bi mogao biti kraj bezbrižnog života za stanovnike ovog hercegovačkog mjesta koje se zadnjih godina obogatilo na religijskom turizmu.

Naime, papa se u više navrata javno sprdao s fenomenom Međugorja pa je tako poručivao da "Gospa nije ravnatelj poštanskog ureda koji svaki dan šalje poruke", a njegovog sarkazma nisu bili pošteđeni ni "vizionari koji nam mogu reći točno kakvu će im poruku Gospa poslati danas u 16 sati".

Milion turista godišnje

Mit o ukazanju Gospe u Međugorju nastao je, podsjećamo, prije 34 godine kada je skupina od šestero mladih ljudi, prema vlastitim tvrdnjama, vidjela viziju Djevice Marije.

Troje od njih tvrde da i dalje imaju ukazanja, i to da im se Gospa ukazuje gotovo svaki dan, obično u isto vrijeme.

Međugorska ukazanja kroz godine su postala ogroman biznis; ovo nekad malo mjesto sačinjeno od kamenih kuća danas vrvi od hotela, restorana i suvenirnica.

Svake godine Međugorje posjeti oko milion ljudi, a glavninu čine upravo talijanski hodočasnici koji zbog papinih posprdnih izjava u zadnje vrijeme sve češće zaobilaze Hercegovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije