BiH

Cvijanovićeva i Dodik na sastanku s Putinom: RS želi da učestvuje u gasovodu 'Turski tok'

Cvijanovićeva i Dodik na sastanku s Putinom: RS želi da učestvuje u gasovodu 'Turski tok'
Foto: N.N. | Željka Cvijanović i Milorad Dodik na sastanku sa Vladimirom Putinom

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarali su u Beogradu sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

On je naglasio da Republika Srpska želi da učestvuje u gasovodu "Turski tok".

Dodik je rekao da Srpska u skladu s tim priprema projektnu dokumentaciju jer je za nju to vrlo važno.

On je rekao da Srpska sa ruskim kompanijama radi termoelektrane u Srpskoj, što je, takođe, ocijenio kao veoma važno. 

Predsjedavajući Predsjedništva BiH istakao je da Srpska želi da ojača saradnju sa Ruskom Federacijom u oblasti obrazovanja.

"Veoma važno je reći da sam ja ovdje kao srpski član Predsjedništva BiH, ali moj primarni interes je Republika Srpska. Smatram svojom obavezom i dužnošću da primarno afirmišem interese Srpske", rekao je Dodik.

Dodik je prenio Putinu da je Srpska sprovela izborne rezultate i prva u BiH formirala vlast, te dodao da u procesu formiranja organa u BiH ima zastoja, kao što je, kako kaže, uobičajeno u BiH.

"BiH uslovljava formiranje institucija putem ka NATO-u, što mi, naravno, odbijamo, tako da će taj proces trajati dugo", rekao je Dodik ruskom predsjedniku. 

Predsjednica Srpske poručila je da Srpska sa Rusijom ima mnogo zajedničkih projekata i da je važno zadržati dobar nivo razumijevanja i širiti saradnju.

"Imamo mnogo zajedničkih projekata. Važno je zadržati dobar nivo razumijevanja i širiti saradnju", rekla je Cvijanovićeva pred sastanak s Putinom.

Putin je još juče, u intervjuu uoči posjete Srbiji, naveo da je saradnja sa Republikom Srpskom u okviru Dejtonske BiH, na obostranu korist i da će insistirati na realizaciji projekata u oblasti infrastrukture.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije