BiH

Željka Cvijanović održala predavanje u Ljubljani

Željka Cvijanović održala predavanje u Ljubljani
Željka Cvijanović održala predavanje u Ljubljani

BANJALUKA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović održala je danas na Fakultetu političkih nauka u Ljubljani predavanje o temi "Postdejtonska BiH - Pogled iz Republike Srpske".

Cvijanovićeva je studentima govorila o ustavnom uređenju BiH i poziciji Republike Srpske, aktuelnim političkim i ekonomskim temama u kontekstu procesa evropskih integracija, te međunarodnoj poziciji BiH sa osvrtom na aktuelna dešavanja u EU.

"Studentima u Ljubljani sam željela pojasniti društvenu i političku strukturu BiH znajući da se o BiH često šalje veoma loša poruka od onih koji o njoj malo znaju. Željela sam da kažem da je kretanje ka EU za nas važno strateško pitanje, ali isto tako moramo biti svjesni realnosti u kojoj se nalazimo kada je riječ o ustavnom uređenju i nadležnostima u BiH", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da BiH treba da ima priliku da sama organizuje svoj administrativni život, a da treba dati šansu svakom nivou vlasti da pokaže da želi i može da funkcioniše.

"Nažalost, u dosadašnjem postojanju dejtonske BiH više je bilo onih snaga, iznutra i izvana, koje su nastojale da nas ubijede kako BiH ne može da funkcioniše, nego onih koji su željeli da pokažu da BiH kao decentralizovana država može da funkcioniše", naglasila je Cvijanovićeva.

U saopštenju iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću navodi se da je Cvijanovićeva danas razgovarala i sa dekanom Fakulteta političkih nauka u Ljubljani Bojkom Bučarom o mogućnostima uspostavljanja akademske saradnje univerziteta u Republici Srpskoj i Sloveniji, za koju postoji obostrani interes.

Tokom boravka u Sloveniji, Cvijanovićeva i ministar industrije, energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić juče su u Velenju razgovarali sa gradonačelnikom Velenja, te posjetili fabriku "Gorenje".

Premijerka je izjavila da će Vlada Republike Srpske podržati svaku inicijativu koja se odnosi na saradnju lokalnih zajednica iz Srpske sa Velenjem, te da već postoje prvi koraci u saradnji između Prijedora i Velenja.

Ona je naglasila da je Vlada Republike Srpske zainteresovana za unapređenje svih vidova saradnje, te da će nastaviti da podstiče ulaganja slovenačkih privrednih subjekata u Srpskoj.

"Slovenija je izuzetno važan spoljnotrgovinski partner Republike Srpske. Na šestom je mjestu po spoljnotrgovinskoj razmjeni i treći po veličini strani ulagač u Srpskoj. Izuzetno je važno da se saradnja proširi u narednom periodu i mi očekujemo više investicija od strane Slovenije, ali isto tako i da realizujemo zajedničke projekte od obostranog interesa", rekla je Cvijanovićeva.

Gradonačelnik Velenja Bojan Kontič istakao je da je sastanak sa delegacijom Vlade Republike Srpske dobra osnova za dalje unapređenje saradnje između privrednih subjekata iz Slovenije i Republike Srpske, kao i za unapređenje saradnje u drugim oblastima.

Nakon posjete fabrici "Gorenje", Đokić je rekao da je sa menadžmentom "Gorenja" razgovarano o mogućnostima saradnje preduzeća iz Republike Srpske i ovog industrijskog giganta.

On je naveo da će predstavnici "Gorenja" uskoro posjetiti Republiku Srpsku i prezentovati različite modele potencijalnog partnerstva.

Član uprave "Gorenja" Branko Apat izrazio je uvjerenje da će se ostvariti partnerstvo i dobra saradnja sa preduzećima iz Republike Srpske, navodeći da su tokom posjete "Gorenju" predstavljene i razmotrene neke od mogućnosti za uspostavljanje saradnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije