BiH

Žestoka rasprava u Ustavno-pravnoj komisiji zbog paušala

Žestoka rasprava u Ustavno-pravnoj komisiji zbog paušala
Foto: N.N. | Žestoka rasprava u Ustavno-pravnoj komisiji zbog paušala

SARAJEVO - Članovi Ustavno-pravne komisije Predstavničkog doma BiH vodili su danas žestoku raspravu zbog Prijedloga izmjene Poslovnika Parlamentarne skupštine BiH, naročito u dijelu koji se odnosi na ukidanje paušala od 713 KM koji svaki mjesec dobije svaki poslanik i delegat u parlamentu BiH.

Maja Gasal-Vražalica, predlagač izmjena Poslovnika i poslanik DF-a, kazala je da nije imala podršku u Interresornoj radnoj grupi koja radi na izmjeni Poslovnika kada je u pitanju ukidanje ovog paušala.

Zbog toga je, kako je objasnila, odlučila da iskoristi mogućnost da kao poslanik ovaj prijedlog uputi u parlamentarnu proceduru.

"Većina članova Komisije imala je niz zamjerki kada je u pitanju detalj koji se odnosi na ukidanje paušala kojim se godišnje parlamentarcima isplati 400.000 KM. Nažalost, nema podrške kada je u pitanju ukidanje privilegija poslanicima i delegatima", istakla je ona.

Momčilo Novaković (NDP), član Komisije, konstatovao je da neće podržati nijedan prijedlog koji umanjuje prava poslanika i delegata, te da se ovakvim prijedlozima utiče na  finansijsku samostalnost parlamentaraca.

Nakon ovoga sjednica je prekinuta jer nije bilo kvoruma, tako da se članovi ove komisije nisu definitivno izjasnili o ovom prijedlogu, a zbog nedostatka kvoruma na dnevni red nije došla informacija o radu Tužilaštva BiH.

Prije ovoga Komisija je usvojila Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o osiguranju depozita u bankama u BiH i Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH, a protiv ovog prijedloga bili su članovi ove komisije Novaković i Borjana Krišto (HDZ BiH). Takođe, Komisija je podržala principe i usklađenost s Ustavom Prijedloga zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zastavi BiH, a predlagač ovog zakona, poslanik SDP-a Saša Magazinović, rekao je da postoji neophodnost da se definiše ispravno korištenje zastave kao što je to učinjeno i u drugim zemljama u Evropi. Komisija je juče podržala principe izmjena Zakona o sukobu interesa. Zakon predviđa uspostavljanje nezavisnog, profesionalnog tijela za implementaciju zakona, odnosno komisije za odlučivanje o sukobu interesa te detaljnije definira i proširenje kruga osoba na koje se zakon primjenjuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije