BiH

Zločin u Dobrovoljačkoj bez kazne

Zločin u Dobrovoljačkoj bez kazne
Zločin u Dobrovoljačkoj bez kazne

SARAJEVO - Služenjem parastosa u crkvi svetog velikomučenika Đorđa u Istočnom Novom Sarajevu, šetnjom i paljenjem svijeća u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici obilježena je 23. godišnjica zločina u kojem su prvih dana maja 1992. godine ubijena 42 pripadnika JNA dok ih je 71 ranjen, a 207 zarobljeno.

Članovi porodica stradalih, zvaničnici RS i oni koji su preživjeli zločin u Dobrovoljačkoj ulici, na mjestu stradanja vojnika JNA položili su ruže i maslinove grančice, poručivši da su na tom mjestu stradali nedužni mladići te da se budućnost u BiH može graditi samo kompromisom i uvažavanjem jednih, drugih i trećih.

"Nažalost, te godine duh vjere i povjerenja izgubio je smisao i pretvorio se u mržnju, ta mržnja u pucanj, a taj pucanj 2. i 3. maja ubio je 42 mlada života", rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, dodajući da prošlost ne smije biti zaboravljena, ali da se moramo okrenuti budućnosti.

Obilježavanju u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj, a danas Ulici Hamdije Kreševljakovića prisustvovali su i Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine RS, Stanimir Vukićević, ambasador Srbije u BiH, Milomir Savičić, predsjednik Boračke organizacije RS, i drugi.

Stevandić je poručio da bošnjački politički vrh i vrh BiH treba da dođu na mjesto stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici i poklone se onima koji su nevini ubijeni, koji nisu napadali nego su izlazili iz Sarajeva.

"Dok ne bude toga, neće biti pravde u BiH", rekao je Stevandić.

Stevandić je istakao da, dok god političari iz Federacije ne budu iskazivali poštovanje prema ovakvim stratištima, gdje su pobijeni nevini, BiH neće biti zajednička zemlja i neće biti zajedničke budućnosti.

"Pošto su svi predsjednici Republike Srpske obilazili Srebrenicu i odavali počast ubijenim, zarobljenim i nestalim, red je da se ovdje ne dešavaju pomeni pod kordonima policije i obezbjeđenjem, već da se pruži ruka pomirenja i da se pokaže poštovanje", rekao je Stevandić.

Inače danas je prvi put služen i pomen ubijenima na mjestu stradanja, a kao i prethodnih godina, jake snage pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo obezbjeđivale su ovaj skup koji je na kraju protekao mirno.

Prije predstavnika RS i porodica žrtava iz Dobrovoljačke, "stradanje" su obilježile i "Zelene beretke" koje su kod mosta na Drveniji odale počast, kako kažu "svojim poginulim saborcima" ističući da je tog 3. maja 1992. godine grad branjen od agresora. "Zelene beretke" tokom služenja parastosa nedaleko od mjesta obilježavanja razvile su ratnu zastavu Armije RBiH.

Podsjećanja radi, kolona JNA 3. maja 1992. mirno se povlačila iz Sarajeva uz garancije mirovnih snaga UN-a. Iako je bezbjednost mladih vojnika garantovao Alija Izetbegović, tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH, kolona je napadnuta. Za ovaj zločin do danas niko nije odgovarao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije