BiH

Predstavnički dom uvrstio u dnevni red potpise podrške Denisu Zvizdiću

Predstavnički dom uvrstio u dnevni red potpise podrške Denisu Zvizdiću
Foto: Arhiva | Žučna rasprava o dnevnom redu Predstavničkog doma

SARAJEVO - Predstanvički dom Parlamentarne skupštine BiH uvrstio je u dnenvi red Izvještaj Kolegija i Denisa Zvizdića koji treba danas da dostavi potpise o podršci poslanika, pa da se na osnovu toga odlučuje o sudbini Vijeća minsitara BiH. Izvještaj VSTV-a je skinut sa dnenvog reda, jer sjednici ne prisustvuje Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a.

Na samom početku današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH žučna rasprava se vodila zbog predloženog dnevnog reda.

Naime, Sadik Ahmetović (Nezavisni blok), zatražio je objašnjenje od kolegija ovog doma da kaže zbog čega nije u dnevni red uvršten zaključak koji je Predstavnički dom podržao većinom glasova, a koji glasi: Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH treba da prikupi potpise podrške poslanika i da na osnovu tih rezultata Parlament odlučuje o sudbini Vijeća ministara BiH.

Lazar Prodanović (SNSD), poslanik rekao je da je potpuno legitiman zahtjev Nezavisnog bloka, jer je zaključak koji su predložili usvojio ovaj dom. Šemsudin Mehmedović (SDA) smatra  da je legitiman zahtjev bilo koga da se glasa o povjerenju Vijeća ministara BiH.

"Međutim, ovo što se desilo prošle sedmice, nešto što nije poznato u demokratskom radu", kazao je Mehmedović.

Šefik Džaferović (SDA), zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH ističe da ovakav način nije propisan Poslovnikom o radu doma, te da postoje jasni propisi.

"Zna se koja je procedura, potrebno je prikupiti najmanje osam potpisa", kazao je Džaferović.

Tvrdi da predsjedavajaći neman ikakvu obavezu da prikuplja potpise i on je dužan da dođe za govornicu i pita ovaj dom.

Borislav Bojić (SDS), poslanik kaže da SNSD nema moć da  ispuni svoj naum da izabere novo Vijeće ministara BiH, a da smijeni ovo.

Sam predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvzdić je izjavio da mu ne pada na pamet da skuplja potpise podrške poslanika.

Na dnevnom redu su i prijedlozi zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, te zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH, oba u prvom čitanju, koje je predložio poslanik SDP-a BiH Denis Bećirović.

Ovo bi moglo izazvati žustru raspravu u parlamentu, jer poslanici iz Republike Srpske nisu prihvatili ove prijedloge, a takođe ni HDZ BiH. Jednostavno su preglasani od opozicije iz Federacije BiH i SDA.

Predloženom dopunom Izbornog zakona BiH predviđa se zabrana kandidovanja na izborima osuđenim ratnim zločincima, dok se prijedlogom dopuna Krivičnog zakona BiH traže kazne za zabranu negiranja genocida.

U prvom čitanju Predstavnički dom treba da razmotri i prijedlog Aleksandre Pandurević iz SDS-a za dopunu Krivičnog zakona BiH, koji predviđa ukidanje mogućnosti zamjene kazne zatvora novčanom, te uslovnog puštanja na slobodu počinilaca krivičnih djela protiv integriteta BiH.

Poslanici bi trebalo da razmotre i izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za prošlu godinu, kao i izvještaj Ministarstva bezbjednosti BiH o trendovima migracija i aktivnostima na zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda migranata i tražilaca azila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije