BiH

Zukić:Nema vanredne konvencije SDA

Zukić:Nema vanredne  konvencije SDA
Zukić:Nema vanredne konvencije SDA

SARAJEVO - Vanrednih unutarstranačkih izbora u SDA neće biti, a posebno ne prije opštih izbora 12. oktobra, poručeno je danas iz ove stranke nakon objavljenih navoda da zamjenik predsjednika Bakir Izetbegović na hitnoj konvenciji želi postati predsjednik partije.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić, nakon duge i teške bolesti, umro je 25. septembra, a Izetbegović danas nije htio komentarisati navode kako želi, ne čekajući stranački kongres planiran iduće godine, postati lider stranke. Iz njegovog kabineta uputili su nas na Amira Zukića, generalnog sekretara i člana Predsjedništva SDA.

"Nema vanredne konvencije SDA. Statut je predvidio ovakve situacije. U odsustvu ili spriječenosti predsjednika, strankom rukovodi zamjenik predsjednika, konkretno gospodin Izetbegović", izjavio je Zukić, naglasivši da svi stranački organi nesmetano funkcionišu nakon Tihićeve smrti i da jedino ti organi, Glavni odbor i Predsjedništvo (GO), mogu donijeti odluku o raspisivanju unutarstranačkih izbora.

Ismet Osmanović, član GO SDA, kaže da sada nema ni zvaničnih ni nezvaničnih planova o održavanju vanredne stranačke konvencije.

"Mislim da će se tek nakon sumiranja rezultata opštih izbora razgovarati o načinu daljeg rukovođenja strankom", rekao je Osmanović potencirajući da odluku o sazivanju konvencije ili kongresa donose Predsjedništvo i GO.

"Statut stranke je i to odredio: moguće je održavanje konvencije prije planiranog kongresa, a moguće je sazvati i prijevremeni kongres", objasnio je Osmanović.

Šesti kongres SDA trebalo je da bude održan 2013. godine, ali je odgođen na prijedlog tadašnjeg predsjednika stranke Sulejmana Tihića. Umjesto toga, tada je održana konvencija na kojoj je za Tihićevog zamjenika izabran Izetbegović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije