BiH

Žuljević bio pod istragom za ratne zločine u Bugojnu

Žuljević bio pod istragom za ratne zločine u Bugojnu
Žuljević bio pod istragom za ratne zločine u Bugojnu

SARAJEVO - Penzionisani pukovnik Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ Vinko Žuljević Klica, koji je 3. maja ubijen u Zagrebu, bio je pod istragom Tužilaštva BiH zbog sumnje da je umiješan u ratne zločine u Bugojnu 1993. godine, potvrdio je Srni portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

Tokom hrvatsko-bošnjačkih sukoba, HVO je u bivšem motelu "Akvarijum" u Bugojnu formirao zatvor u kojem je 45 zatočenih Bošnjaka, uključujući žene i djecu, bilo fizički i psihički zlostavljano, u čemu je učestvovao i Žuljević. 

Zatočenici su prisiljavani da posmatraju fizičko zlostavljanje ostalih, da pjevaju ustaške pjesme, prijećeno im je smrću, a posebno su iznurivani glađu i nije im davana voda. Veći broj je premlaćivan i odvođen na prisilni rad na linije fronta između takozvane Armije RBiH i HVO-a.

Žuljević je bio komandant Antiterorističke grupe "Garavi" na području Bugojna, a učešće u ratu okončao je kao pukovnik HVO-a. 

Nakon pada Bugojna u ljeto 1993. godine, Žuljević se zajedno sa pripadnicima jedinice "Garavi" priključio Kažnjeničkom bataljonu HVO-a Mladena Naletilića Tute. 

Više nepoznatih lica ubilo je 3. maja u Zagrebu 57-godišnjeg penzionisanog oficira HVO-a Vinka Žuljevića Klicu, potvrdio je zamjenik državnog tužioca Jurica Ilić. 

Prema pisanju hrvatskih medija, Žuljevića su napadači okružili motorima, prisilili ga da napusti vozilo, nakon čega je ubijen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije